Дванайсетият ден на протеста: Неуморни скандирания за оставка на правителството

И в дванайсетия ден на протеста хиляди се стекоха на площада в столицата пред Министерския съвет, за да поемат по станалия вече традиционен маршрут - към Народното събрание, Орловия мост, НДК, "Витоша" и отново Министерския съвет.

Потокът от млади и възрастни хора, приятелски групи, цели семейства с малки деца непрестанно прииждаше, огласян от свирки, барабани, скандирания. Всеки ден на протеста носи и разнообразие от лозунги, но основното искане остава - оставка на правителството на Орешарски.

И ако на митинга в понеделник младежи, облечени като булки, разиграха сценка на "сватба" на ДПС, БСП и "Атака" с мафията, във вторник отново младежи дефилираха, облечени като затворници с табелки "Ахмед Доган", "Волен Сидеров", "Сергей Станишев", "Mr Offshore", "Цветан Цветанов". Под мощни дюдюкания и барабанен гръм множеството около тях скандираше "Оставка".

Полицейското присъствие е внушително. Служителите на реда носят на униформите си надписите "Антиконфликт". И ако предните дни от полицията обявиха, че се въздържат да дават данни за броя на участващите в протестните действия, за да няма политически тълкувания на числата, във вторник МВР съобщи, че събралите се пред Министерския съвет са две хиляди души. След това поправи данните и обяви, че към 20.15 часа протестиращите наброяват 3 хиляди.

Забелязано бе, че неколцина полицаи извеждат от потока на протестиращите десетина души, за да проверят документите им за самоличност.

Демонстрацията протичаше мирно и без никакви ексцесии.

Стотина благоевградчани затвориха движението по кръговото кръстовище на бул. "Св. Св. Кирил и Методий”, пеейки национален химн, предаде "Фокус”. Протестиращите образуваха жива верига, като се хванаха за ръце и обиколиха цялото кръгово. Скандиранията са насочени срещу ДПС, правителството и областния управител на Благоевград, назначен с протекцията на ДПС.

Няколкостотин демонстранти в Пловдив блокираха за 15 минути кръстовището при Сточна гара, съобщи "Фокус". Лошото време и надвисналите облаци не пропъдиха хората.

Около петдесетина протестиращи се събраха в Бургас, които настояват за оставката на правителството. Някои носеха плакат "Бургас спи сън, а мафията е навън”. Една жена беше донесла малка жълта тиква с надпис на нея: "Вари го, печи го, на тиква мирише. Що е то? Политик”.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?