Двата големи пожара в Рила са овладени, пламна трети

Пожарникарите в Кюстендил гасят трети пожар за днес, съобщиха от противопожарната служба в града в понеделник. В момента горят около 50 декара борова гора в местността Кочерински Калин. Пожарът е в района на село Пастра.

Преди това бяха овладени други два бушуващи пожара. Локализиран е избухналият в неделя следобед на около 2000 метра надморска височина в национален парк "Рила". Огънят там  горя в труднодостъпната местност “Празна торба” високо над Рилския манастир и се планираше в потушаването му да се включат хеликоптери, но до тяхната помощ не се стигна.

Дежурни екипи са на място, за да следят да не се възпламени отново огънят. Той засегна близо 100 декара 120-годишни смърчове. Според директора на ловното стопанство в Дупница Атанас Диманов огънят най-вероятно е предизвикан от бракониери. Служители на горското стопанство разказаха, че само в този район на парка има елени.

От горското управление в Дупница съобщиха, че вече е овладян и пожарът в местността Въртен камик в село Драгодан, община Кочериново. От обяд до следобеда днес там са изгорели около 200 декара, от които 60 декара горски фонд. По неофициална информация пожарът е тръгнал от огън, запален от възрастен мъж в градината му.

Споделяне

Още от България