Двата конкурентни парламента в Либия се срещнаха за пръв път

Двата конкурентни парламента в Либия се срещнаха за пръв път

Членовете на двата конкурентни парламента в Либия се събраха в пустинния град Гадамес, за да преговарят под егидата на ООН за край на насилието в африканската страна, предаде ДПА.

Срещата бе първата, в която участваха делегати от клонящия към ислямистите Генерален национален конгрес в столицата Триполи.

Имаше и представители на международно признатия законодателен орган, който понастоящем е със седалище в Източна Либия, които бяха и на мирните преговори в Женева.

Първият ден от разговорите премина главно под знака на планирането на самия процес на диалог, като специалният пратеник на ООН Бернардино Леон се срещна поотделно с всяка от делегациите.

Страните се споразумяха да продължат разискванията на нов кръг преговори идните дни, информира мисията на ООН в Либия. Генералният национален конгрес, чийто мандат изтече миналата година, но бе възстановен отново от милициите, които превзеха столицата Триполи, отказа да участва в преговорите в Женева с мотива, че обсъжданията трябва да са на либийска територия.

Но някои от основните му поддръжници от западните либийски градове се включиха в женевските разговори на фона на признаци, че имат силно желание за край на конфликта между милициите, лоялни на двата конкурентни парламента и двете правителства в страната.

ООН се надява разговорите да доведат до правителство на националното единство, както и до постоянно спиране на огъня.

Официалната осведомителна агенция на Триполи, ЛАНА, съобщи за "оптимистична" атмосфера по време на преговорите.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят