Двата конкурентни парламента в Либия се срещнаха за пръв път

Двата конкурентни парламента в Либия се срещнаха за пръв път

Членовете на двата конкурентни парламента в Либия се събраха в пустинния град Гадамес, за да преговарят под егидата на ООН за край на насилието в африканската страна, предаде ДПА.

Срещата бе първата, в която участваха делегати от клонящия към ислямистите Генерален национален конгрес в столицата Триполи.

Имаше и представители на международно признатия законодателен орган, който понастоящем е със седалище в Източна Либия, които бяха и на мирните преговори в Женева.

Първият ден от разговорите премина главно под знака на планирането на самия процес на диалог, като специалният пратеник на ООН Бернардино Леон се срещна поотделно с всяка от делегациите.

Страните се споразумяха да продължат разискванията на нов кръг преговори идните дни, информира мисията на ООН в Либия. Генералният национален конгрес, чийто мандат изтече миналата година, но бе възстановен отново от милициите, които превзеха столицата Триполи, отказа да участва в преговорите в Женева с мотива, че обсъжданията трябва да са на либийска територия.

Но някои от основните му поддръжници от западните либийски градове се включиха в женевските разговори на фона на признаци, че имат силно желание за край на конфликта между милициите, лоялни на двата конкурентни парламента и двете правителства в страната.

ООН се надява разговорите да доведат до правителство на националното единство, както и до постоянно спиране на огъня.

Официалната осведомителна агенция на Триполи, ЛАНА, съобщи за "оптимистична" атмосфера по време на преговорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?