Двата най-големи турски телекома с оферти за "Глобул"

"Тюрксел" и "Тюрк Телеком" са първите от очакваните кандидат-купувачи

Двата най-големи турски телекома с оферти за "Глобул"

Двете най-големи турски телекомуникационни компании – "Тюрк Телеком" (Turk Telekom) и "Тюрксел" (Turkcell) са подали необвързващи оферта за покупката на "Космо България Мобайл", която управлява оператора "Глобул", и "Германос Телеком България", съобщи Ройтерс в сряда. Двата телекома са обявили своите намерения пред фондовата борса в Истанбул, където са листвани.. Офертата на "Тюрк Телеком" е част от плановете ѝ за регионално разширяване на бизнеса. "Тюрксел" посочва, че предложението е част от оценката и анализа за инвестиционните възможности в различни държави.

Името на "Тюрк Телеком" се спрягаше и сред кандидатите за покупката на БТК, но оферта подаде "Тюрксел". БТК, която оперира под марката "Виваком", обаче бе купена от консорциум, воден от руската "ВТБ Кепитъл" и с участието на българския банкер Цветан Василев, собственик на "Бромак", която пък контролира "Корпоративна търговска банка".

 

Двете турски компании са само част от сочените потенциални купувачи на "Глобул" и "Германос". През август финансовият директор на "Дойче Телеком" (Deutsche Telekom AG) Тимотеус Хоьтгер съобщи, че германската компания може да стане собственик на българския оператор. "Дойче телеком" притежава 40 на сто от гръцката ОТЕ, която пък е собственик на "Космо България Мобайл" и на "Германос". Сред потенциалните купувачи на българския телеком са сочени и британската "Водафон" (Vodafone) и "Ориндж" (Orange), която е собственост на "Франс Телеком" (France Telekom).

 

През изтеклата седмица "Глобул" беше представен на потенциални инвеститори в Европа от собственика - гръцката компания ОТЕ, която през лятото обяви, че търси собственик за активите си в България и в Сърбия.

 

Консултант по продажбата е лондонското поделение на "Сититруп" Citigroup, необвързващи оферти от кандидат-купувачите могат да се подават до 30 ноември.

 

ОТЕ има дългове по емитирани облигации за 3.55 млрд. евро, по които в средата на 2013 г. предстоят плащания, а очакваният недостиг се изчислява на 700-900 млн. евро.

 

Гръцката компания продължава да отчита спад на приходите си, финансовите резултати на "Глобул" за деветмесечието също не са окуражаващи. Операторът е намалил общите си приходи с една пета и постъпленията от услуги с една четвърт заради регулаторните политики за намаляване на цените на входа на конкурентните мрежи, макар да е увеличил клиентите си с 6.6 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес