Двата университета на Борисов: Тодор Живков и Царя

Премиерът разказва защо лети с голям самолет в Турция и с малък - в Германия и защо хората го псуват заради "кисела чиновничка" на гишето

Двата университета на Борисов: Тодор Живков и Царя

Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски били два университета за Бойко Борисов, защото от тях научил най-много. И бившият комунистически ръководител на България, и бившият цар и премиер поставяли на първо място на България, смята бившият им телохранител и настоящ министър-председател. От тях той се научил на "много" - включително на обноски: "ако си гладен да не го показваш", разказва Бойко Борисов пространно интервю по повод 20-годишнината на уеб портала Дир.бг .

Премиерът разказва как през 90-те охранявал бившия комунистически ръководител Живков и говорили за Косово много преди кризата през 1999 г. Борисов признава, че тогава нищо не знаел по тематa, освен поговорка "Марко на Косово поле как е закъсал".

Живков е смятал, че Борисов като негов бодигард е имал общо със структурите на държавата. "Той ми каза "виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия изток, Либия, Иран, Сирия", казва премиерът.

За Скрипал и дивите зайци

Борисов обяснява и защо България не е изгонила руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английското градче Солсбъри.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили. Тук няма никакъв смисъл. Още когато обявихме военното крило на Хизбула за терористична организация, още тогава бяхме първите в света. Не сме чакали да го направим след атентата в Сарафово, никой друг не го направи. Така че и Тереза Мей, и всички останали знаят, че тестът за лоялност отдавна сме го минали. Освен това с отзоваването на нашия посланик в Москва дадохме пример за своята лоялност", смята Борисов.

Всъщност посланик Бойко Коцев не бе отзован, а върнат за консултации в София, които практически съвпаднаха с Великденските празници, след което Коцев се върна в Москва.

Путин знаел, че Борисов първо гледа България, после ЕС и тогава Русия

Борисов посочва, че има много добър контакт с руския президент Владимир Путин. "Много добър, работен, с доверие. Той знае, че първо гледам България, второ, ЕС и тогава всичко, което можем да направим с Русия, го правим. Хубавото на Путин е, че като му кажеш "да", е "да" и "не" -"не", твърди Борисов.

Отношенията с Ердоган

В интервюто премиерът разказва как е запазил диалога с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и че посещението му в съседната ни държава броени дни след опита за преврат през лятото на 2016 г. се оказало от съществено значение.

"Никой не отиде след преврата при него и при откриването на моста, а за него това беше някаква гордост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. Три метра в диаметър сме изградили прекрасно съоръжение за 100 години напред", казва премиерът.

"Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7:00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауер", с канцлера Меркел, много работа имам там. В Германия не е като при нас тук, има дисциплина, секундата се цепи." Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват." Кой ще ме приветства, открий си моста. Не ме пусна. Казах му: "Отивам, сядам една минута и тръгваме, обещаваш." Той каза: "Обещавам и трасе ще имаш."

Баш баканина – с голям самолет в Турция, с малък – в Германия

Борисов споделя и някои тайни на собствената си дипломация.

По думите му той обяснил на Ердоган, че в Турция е с големия самолет -"трябва да си кацна в София обратно, да сменя и да взема малкия самолет. Той ме пита: "Защо ще сменяш големия с малкия?" Отговорих му: "Защото, като дойда тук, съм баш баканина (бел. ред. - премиер) и трябва да те респектирам, а в Германия ще искаме пари, ще искаме фондове, трябва да сме скромни." И той се засмя, шегувахме се. Отидохме на моста и той ми казва: "Излизай на сцената хората да те приветстват." 100 000 души".

"Слизам от сцената, качваме се в ескорта, тръгваме и изведнъж колите спряха. Цялата магистрала от моста назад превърната в паркинг за тези десетки хиляди хора, които са дошли на откриването, няма минаване. Вътре в колата са шофьор и турска охрана, който нещо ми говори. Аз му чукам отзад и му казвам да тръгва, но той ми казва "не". Поисках да се чуя с Ердоган, той вдигна рамене и ми заяви: "Аз съм малък." Слизам, разфучах се. Обадиха му се на Ердоган. А целият мост - балони, хеликоптери отстрани летят, отдолу военни кораби, катери, охрана страховита. Дърпат оградите, балоните и нашият ескорт минава по моста, хората започват да викат и да пляскат - мислят, че откриваме моста. Минахме от другата страна и отидохме на аерогарата", продължава Борисов.

След това той разказал за срещата на Меркел, която му казала винаги "трябва да държи един канал на диалог".

Като се падне киселата чиновничка на гишето, псуват мен

Най-голямата черна точка, която Борисов си отчита, е държавната администрация.

"Администрацията е огромна в държавата, като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да ѝ влияеш много е трудно, защото консервативно се променя. Особено жена, когато има на гишето, ще видиш характера ѝ. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е прието в България, за всеки проблем е виновна държавата", отговаря Борисов на въпрос коя е най-голямата черна точка, която си поставя.

Премиерът казва още, че никога не е разглеждал политиката като бизнес и за това е успешен.

Парите също изобщо никога не са го интересували и това го знаел всеки, който го познава. "Имам си къща в Банкя, която надали може да се каже, че е луксозна, но ми е удобна. Там съм се родил, там ще си умра, дето се вика", казва министър-председателят.

По думите му "властта при нас е в полза на хората" и за това ГЕРБ не я държи на всяка цена: "Два пъти досега ние отиваме и я връщаме на народа. Никога не съм казвал: "Ето, идеални сме, върха на сладоледа сме". Като видят, че не сме прави и сме сгрешили или че може да бъде направено по-добре, или когато дойдат съответните съсловни организации, дали са полицаи, учители, представители на университети, БАН, съответно се поправяме. Разбираме ги и затваряме проблема".

Никога не съм имал съветник

На въпроса кой го съветва в критични ситуации и има ли близки хора, той отговаря: "Не. Никога не съм имал нито съветник, нито пиар, нито каквото и да било. Всяко мое действие, може и да е грешно, но аз си го мотивирам и мисля, че е правилно. Ако ми докаже някой или видя, че съм сгрешил казвам - "извинявайте, не е правилно, ще го направим по друг начин". Никога не съм се инатил".

Премиерът казва, че работи добре с "Обединени патриоти" и не вижда причина да не изкара мандата си докрай. Предишните два мандата на правителството на ГЕРБ приключиха предсрочно след протести. Сега планът му е да си изкара мандата и твърди, че президентската институция никога не го е интересувала.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?