Две български фирми глобени заради конско в колбасите им

Две български фирми глобени заради конско в колбасите им

Две български фирми за производство на месни продукти ще бъдат глобени с по 10 хил. лв. заради това, че в техни колбаси е открито конско месо вместо обявеното телешко. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов, цитиран от агенция “Фокус“ в сряда.

Наказаните производители са петричката компания “Мес-Ко“ и карловската “Бони“, но тепърва ще се уточнява дали те са били наясно, че ползват конско вместо телешко месо.

Тези фирми са произвели колбасите, в които са открити четири положителни резултати от общо 25-те направени проби на месни продукти за наличие на конско месо вместо телешко.

Войнов добави, че пробите са изследвани в лаборатория в Германия. Там са пратени и втора партида от 25 проби. "Така ще бъде до края на март. Най-вероятно и след това ще продължат изследванията, като пробите не се взимат от предприятията, а от търговската мрежа. Това е предупреждение за всеки, който реши да мами и да прави злоупотреби", заяви шефът на агенцията по храните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес