Две български фирми сред най-бързо развиващите се ИТ-компании в Европа

Средно с над 1000 процента е ръстът на приходите на 50-те най-добре представили се

Две български фирми сред най-бързо развиващите се ИТ-компании в Европа

Две български фирми са сред 50-те най-бързо развиващите се през 2017 г. технологични компании, като едната от тях дори е сред "Големите Пет" в класацията Динамичният ръст на технологичните компании на компанията "Делойт", обявена в понеделник. В нея са представени компании от 11 държави от региона на Централна Европа. Има отличени и в категорията "Изгряващи звезди" през 2016

Средният темп на ръст на приходите на участниците в класацията поставя нов рекорд от 1127%, с което за втора поредна година средният темп на растеж надвишава 1000%

Това постижение опровергава всякакви съмнения, че миналогодишните резултати са изключение и не могат да бъдат надвишени. То също така доказва средносрочната устойчивост на настоящия технологичен бум в Централна Европа, отбелязват авторите на класацията.

Българските представители са "Тайтън Гейт" АД и "Аксидиа" АД.

"Тайтън Гейт" АД (сектор Интернет, медии и телекомуникации) се класира на 16-то място, отбелязвайки ръст на приходите от 802% за периода 2013-2016. Компанията стартира като пъблишър, основавайки технологичния уебсайт PhoneArena.com. През 2013 година е създадена платформата за монетизация на рекламно пространство PubGalaxy, насочена към собственици на високия сегмент уебсайтове, която e предназначена да им помогне в привличането на рекламодатели. "Тайтън Гейт" заема и второто място в класацията "Големите пет".

"Аксидиа" АД (сектор ИТ и Дигитални решения) заема 26-то място в класацията с ръст на приходите в размер на 495% за периода 2013-2016. "Аксидиа" е технологична компания, предоставяща професионални ИТ услуги, специализирана в предлагането на консултантски услуги, аутсорсинг на разработка на софтуер и създаване на цялостни софтуерни решения.

Лидерът в класацията за 2017 е чешката компания за онлайн резервации на самолетни билети Kiwi.com (през 2016 те заемат 5-то място в категорията "Изгряващи звезди" под името Skypicker.com). След зашеметяващата 2016 г., четиригодишният ръст на Kiwi прави скок от 1534% до 7165%. Компанията цели да се превърне в световен лидер в областта на онлайн пътуванията до 2021, а нейните резултати подсказват, че това е напълно постижимо, отбелязват авторите на класацията.

На второ място с ръст от 7048% е литовската компания за интелигентни спортни технологии Deeper. Тя почти удвоява ръста, постигнат през изминалата година. Ако сравняваме представянето на дадена компания за двегодишен период, то тогава най-бързо растяща е чешката Prusa Research, която отбелязва темп на растеж от 688% през 2016 до 6910% през 2017. На четвърто място е полският софтуерен разработчик TOOPLOOX (2827%), а на пето място отново полска компания за набиране на персонал - Recruitment.Proper.pl (2437%).

С динамичните промени на върха на класацията една единствена компания запазва мястото си в топ 10 място през 2017. Става въпрос за софтуерната компания NSoft от Босна и Херцеговина с ръст от 1990%.

Наградата в категорията "Изгряващи звезди" класира компании, твърде скоро създадени, за да участват в основната категория Fast 50, но въпреки това привличащи вниманието със своя ръст на приходите. Те са потенциални участници в основната категория Fast 50. Победител за 2017 е литовската компания CGTrade (3329%).

Категорията „Големите пет" отличава бързо растящи големи компании, чиито мащаб затруднява конкурирането им с по-малките бизнеси в основната категория Fast 50. Задължително условие е приходите за 2016 г. да надвишават 25 млн. евро. Победител за 2017 е чешкият ритейлър ZOOT с ръст от 820%. С малка разлика, на второ място с ръст от 802%, се класира българската компания Тайтън Гейт с платформа за монетизация на онлайн рекламно пространство. Онлайн ритейлърът Pigu е трети с ръст от 208%.

Тази година компании от 11 държави бяха отличени в категорията Fast 50: Полша (19), Хърватия (8), Литва (6), Чехия (5), Румъния (3), България, Унгария и Словакия (всяка с по 2 компании); Босна и Херцеговина, Естония и Латвия (всяка с по 1 компания).

За втора година Делойт връчва наградата за Most Disruptive Innovation (MDI). Тя отличава компания, която може да не е финалист в класирането, но е пионер в създаването на иновативна технология, имаща революционно въздействие върху пазара. Наградата за 2017 печели сръбският технологичен иноватор за отоплителна, вентилационна и климатична технология (HVAC) DADANCO Europe. Компанията обещава да направи революция в енергийната ефективност на нашите градове.

И през 2017 г. повечето компании в класацията Fast 50 са от сектор ИТ и Дигитални решения (39), десет компании са от сектор Интернет, медии и телекомуникации и само една от сектор Технологии за чиста енергия. Няма участници от сектор Биотехнологии, нанотехнологии и медицински технологии.

Според Агнешка Зиелинска, лидер на Делойт Technology Fast 50 за Централна Европа, един от най-положителните аспекти на тазгодишната класация е броят на класираните компании, които имат амбицията да растат извън нашия регион.

"Наистина е удивително колко млади са тези бизнеси. Тази година 68% от компаниите в основната категория участват за първи път. Най-често отбелязваната година на създаване на компаниите в класацията е едва 2012. Никой не знае какво ще донесе бъдещето, но ясно се откроява устремът на това ново динамично поколение от предприемачи в технологичния сектор на цяла Централна Европа", посочва Зиелинска.

"Компаниите, които повишават ефективността чрез нови технологии, навлизат на нови пазари и разработват нови продукти и бизнес модели са носители на нов тип мислене, който е в основата на развитието на съвременната технологична индустрия. Класирането на български компании в програмата на "Делойт" за поредна година показва, че българският сектор е част от положителната тенденция, която наблюдаваме в региона на Централна Европа", смята Асен Димов, лидер на Делойт Technology Fast 50 за България.

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?