Две бебета са били разменени в болницата в Горна Оряховица при изписването им

Две бебета са били размени в родилното отделение на горнооряховската болница, но грешката била установена 20 минути след изписването на едното от тях и поправена.

Инцидентът е станал на 30 март, когато по едно и също време от болницата трябвало да си тръгнат общо четири бебета. Една от акушерките дала грешно бебе на една от жените, която обаче не разбрала за подмяната и си тръгнала с детето. Втората майка обаче се усъмнява, че бебето, което ѝ дават не е нейното, тъй като номерът не отговарял. През това време нейното бебе пътувало за горнооряховското село Първомайци с другата майка.

От персонала на болницата се обаждали по телефона и казали на изписаната майка да се върне, защото е станала грешка с бебетата.

След връщане в родилното грешката е поправена.

Акушерката, разменила бебетата, е с 20-годишен трудов стаж. Заради проявената небрежност е с предупреждение за уволнение.

"Груба грешка, то може би доста сериозно невнимание, не знам точно как да го окачествя, но това е недопустима грешка за мен. Това явно е небрежност. Това е свързано с мерки, с които да затегнем дисциплината в отделението. Ще се срещна с колегите, с работещите в това отделение, ще обсъдим още един път проблемите", коментира пред бТВ д-р Георги Вашков, управител на болницата "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.

Споделяне

Още от България