Две болници в една - доказано съсипваща комбинация

Болницата във Враца е източвана от съжителството си с частна и неизгодни договори

Две болници в една - доказано съсипваща комбинация

Здравният министър Николай Петров обяви, че причините за финансовия колапс на областната болница във Враца са лошо управление и порочни практики, които са облагодетелствали частно лечебно заведение, докато държавно-общинското е било съсипвано по добре позната схема. Преди дни целият персонал на закъсалата врачанска болница съобщи, че ще подаде колективна оставка заради лошото ѝ финансово състояние и неизплатени заплати, ако държавата не се ангажира да я спасява.

“На една много малка територия са концентрирани 3 болници – едната е областната многопрофилна болница, на входа ѝ има частна многопрофилна болница, която обаче е в отделна сграда и зад входа - още една, която е под наем в сграда на областната болница и която е с договор за наем срещу ремонтни дейности. Тоест областната болница не е получила една стотинка от това, че е отдала сградата“, обясни Петров пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

По закон дублиращи медицински дейности на една територия не се позволяват и МЗ ще проверява как това е допуснато от местните власти и здравни контролни органи.

“На всички ви е ясно, че когато има постъпващи пациенти, има филтриране - по-интересните са насочвани на едно място, а по-тежките и неосигурените – на друго място“, каза Петров, визирайки, че областната болница е поемала тежките случаи.

Освен това са били сключвани и неизгодни договори.

“При цена на 16-срезов скенер от 300 000 лева, има закупен скенер за почти един милион лева. У мен буди недоумение как се разходват средствата там. Договорите, които са подписвани, и това всъщност е мъртвата хватка на тази ситуация, са подписвани на принципа на копи-пейст, така че да не защитават по никакъв начин интересите на областната болница. Те са с наказателни лихви над 10%“, разказа Петров.

Той обясни, че обявените дългове на болницата от 14 млн. лева всъщност са само главница, без лихви и такси на частни съдебни изпълнители, които също са дължими. Според Петров, като се калкулират и те, дълговете на болницата ще достигнат 20 млн. лева.

“Нещо повече – дори когато са давани средства за капиталови разходи, в директно нарушение на закона, средствата са изразходвани за заплати и плащания на фирми“, заяви Петров.

Той съобщи, че в момента здравното министерство подготвя сигнал до прокуратурата. Петров заяви, че само за 2 години при един от директорите на болницата дълговете нарастват от 3 млн. лева на 13 млн. лева, което е недопустимо.

В момента Министерството на здравеопазването води срещи с кметовете на Враца и Ловеч, за да търси тяхната подкрепа за евентуално теглене на кредити за спасяването на болниците.

Петров съобщи, че за болниците във Враца, Ловеч и още няколко закъсали лечебни заведения се търси възможност за теглене на нисколихвени кредити.

“Водят се разговори с министъра на финансите и се търси решение да може тези кредити да ги теглят от централизирано държавно място с облекчен режим“, каза Петров. Евентуално това можела да бъде Банката за развитие.

Петров коментира, че очаква подкрепа и от местната власт за обезпечения за кредитите, но до момента общинските власти се изявявали главно в медиите, без да съдействат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?