Две десетилетия по-късно, заплахата от сектата Аум в Япония остава

Шоко Асахара ескортиран от двама полицаи през септември 1995 година.

Двайсет и три години след атаката с газ зарин, която вся ужас в токийското метро, други секти наследиха "Върховната истина на Аум" и продължават да привличат последователи в Япония - влияние, което тревожи японските власти.

Съдебният процес срещу сектата приключи и нарастват спекулациите за предстояща екзекуция на нейния гуру Шоко Асахара, който чака да бъде изпълнена смъртната му присъда, наред с дванайсет негови ученици, за този атентат, причинил смъртта на 13 души и ранил над 6000 на 20 март 1995 г.

Но сектата Аум, основана през 1984 г., смесваща будистки и хиндуистки учения на фона на предричания за апокалипсис, още съществува легално в тази страна, която има дълга традиция на религиозно многообразие. Преименувана на Алеф (първата буква от еврейската азбука) тя официално се разграничи от бившия си гуру през 2000 г. В действителност влиянието му остава огромно, твърдят японските служби за сигурност.

Алеф "строго изисква от своите последователи да смятат Асахара за висше същество. Ако някой каже: "гуру Асахара желае да бъде унищожена Япония", последователите ще преминат към действие", твърди разследващ, пожелал анонимност, разтревожен от "потенциалната опасност", която представлява сектата.

Записи на проповеди на "учителя" са открити при обиски в нейни обекти, както и специални каски, наричани "Посвещаване за съвършено спасение", снабдени с електроди, които уж излъчвали неговите мозъчни вълни.

"Бойно поле"

Алеф и други отцепили се от сектата групи, които отричат каквато и да било връзка с Асахара, наброяват 1650 членове в Япония и още стотици в Русия.

Те привличат всяка година, криейки истинската си идентичност, по стотина човека, като организират курсове по йога, гадателство и други безобидни дейности. Тяхната предпочитана мишена са младите хора, които нямат спомен за смъртоносната атака от 1995 г.

"Млади жени посещават уроците заедно с децата си. Опасяваме се, че все повече деца ще се оказват под влиянието на Аум", разказва следователят.

Шоко Асахара има четири дъщери и двама синове от жена си Томоко, повечето от които му остават предани. Все пак една от дъщерите му напусна сектата през 2006 г. на 16-годишна възраст и разкри ужасяваща история за годините си под влиянието на Аум. Тя казва например, че е била принуждавана да яде храна, примесена с керамични парченца, или да стои на студа почти гола.

"Това беше среда, немислима в съвременна Япония. Страхувах се да не ме убият, ако се разбунтувам, живеех в постоянен стрес", сподели тя в анонимно изявление, публикувано миналата година. "Сякаш бях живяла 16 години на бойно поле. Искрено се надявам нито едно друго дете да не расте в групи, които са последвали Аум", подчертава тя.

Нов гуру?

Разследващите, които наблюдават внимателно тези секти, бяха нащрек в началото на март заради 63-ия рожден ден на Асахара.

"Ние няма да празнуваме по никакъв начин тази дата. Ние също мислим, че Асахара трябва да бъде екзекутиран", заяви за Франс прес Акитоши Хиросуе, помощник-директор на сектата Хикаринова (Кръгът на светлината на дъгата) в разговор в офиса на групата, разположен в тих квартал на Токио.

Хикаринова, създадена през 2007 г. по инициатива на бившия ентусиазиран говорител на Аум Фумихиро Джою, който иска да скъса със смъртоносното минало на сектата, сега наброява 100-150 членове.

"Тъй като не е екзекутиран, Асахара е възприеман като "пощаден спасител", което помага на Алеф да привлича последователи", заяви неотдавна Джою.

Алеф не отговори на запитванията на Франс прес.

Таро Такимото, адвокат, който работи с близките на учениците на Асахара от години, също подкрепя смъртното наказание за него, но не и за 12-те му сподвижници, които според него са били абсолютно индоктринирани.

"Асахара беше повече от бог за тях", обяснява той.

"Трябва да ги накараме да говорят (за преживяното), докато умрат от естествена смърт, за да попречим подобна трагедия да се повтори. Ако ги екзекутираме, ще ги направим мъченици", предупреждава той.

Смъртта на гуруто отново ще затвори една тъжна страница за японците, но тя може да повлече вълна от самоубийства сред неговите последователи и да доведе до излъчването на наследник, добавя адвокатът.

"Ако неговият втори син, вече притежаващ праха на баща си, се провъзгласи за гуру, ще се ползва с голям религиозен авторитет", а това ще отвори нова страница, предрича той.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?