Две десни партии искат ясен отговор от Реформаторите дали ще се влеят в коалицията

Говорителят на РБ Радан Кънев (по средата) с лидера на ДБГ Меглена Кунева и зам.-председателя на ДСБ Петър Москов.Снимка: БГНЕС

Българският демократически форум и Единна народна партия на Мария Капон искат от Реформаторския блок ясен отговор дали ще има преговори за влизането им в коалицията преди предсрочните избори. Това стана ясно в четвъртък от отворено писмо на Капон и председателя на БДФ Жаклин Толева. Те посочват, разговори с формациите от блока се водят вече почти година, но развитие по темата няма.

 

"Измина една година откакто разговаряме за присъединяването ни към Реформаторския блок с оглед на единството и единодействието на политическите сили в център-дясното пространството. Водихме разговори, но не и преговори. Защото за целия изминал период не бе излъчен от вас преговорен екип с мандат да проведе този процес", обясняват лидерите на двете партии.

 

"За всички нас е ясно, че България не може да продължи без категорични реформи. А такива могат да бъдат извършени само от силна и решителна десница, изградена на ценностна основа. Убедени сме, че трябва да бъдем повече и по-влиятелни, за да може предлаганите реформи да се проведат, а не да останат само пожелания", отбелязват още те.

 

Според тях "хаосът, корупцията, блокирането на системите в държавното управление и мощните популистки вълни ни поставят пред особената отговорност да се вземат категорични решения, които надскачат личните и тясно-партийните интереси".

 

В писмото си Капон и Толева дават ясно да се разбере, че времето за вземането на тези решения изтича. "Битката е определена за 5 октомври 2014 г", пишат те.

 

"Ще се отнесем с необходимото уважение към решението, което ще вземете, но ние със сигурност ще проявим уважение към десния избирател", предупреждават двете, давайки да се разбере, че според тях сега е моментът да се водят преговори.

 

Потърсен за коментар, говорителят на РБ Радан Кънев обясни пред Mediapool, че разговорите с Мария Капон и Жаклин Толева се водят, но към момента Гражданският съвет на блока все още не е размразил опцията за коалиционни преговори. "В края на миналата година гражданският ни съвет замрази възможността за разширяване", каза лидерът на ДСБ. Той обаче допълни, че още следващата седмица на заседание на съвета ще предложи темата да бъде обсъдена.

 

Представители на партия "Движение България на гражданите", с които Mediapool разговаря, казаха, че досега въпросът за разширяването на Реформаторския блок не е бил обсъждан от ръководството. Те изразиха лично мнение, че е добре блокът да се разшири и да обедини повече десни и центристки привърженици. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обеща да коментира по-късно.

 

На евроизбрите през май Реформаторите успяха да прескочат 6-процентната бариера и да получат едно място в Европейския парламент. Общата подкрепа за петте партии от блока обаче бе-ниска, отколкото сбора на изборните резултати на всяка от тях на парламентарните избори миналата година, когато всяка от тях се провали.

 

Предстоящите предсрочни избори, за каквито РБ призовава откакто правителството "Орешарски" дойде на власт, ще са тест за жизнеспособността на дясното обединение, формирано през лятото на 2013 г. Към момента блокът не е особено стабилен заради вътрешното напрежение и междуособици, възникнали след като Светослав Малинов от ДСБ получи повече преференции и измести водача на листата Меглена Кунева и замина вместо нея за ЕП. Това предизвика вътрешни сътресения в ДБГ, чийто зам.-председател Даниел Вълчев каза, че няма да допуснат блока да се превърне в придатък на ДСБ. От друга страна, изборният резултат на Реформаторите от евровота показва, че близо две трети от гласовете са дошли от ДСБ, докато избирателите на Кунева за гласували за Николай Бареков, за ГЕРБ и други.

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?