Цветлин Йовчев: Понякога сме безсилни срещу природата

Две деца са в неизвестност след потопа във Варна

Над половин милион лева събра за ден дарителската кампания за Варна

Изчезналият Марин от кв. "Аспарухово". Снимка: petel.bg

Издирват се две деца, изчезнали по време на наводнението във варненския квартал "Аспарухово". Това съобщи кметът Иван Портних, цитиран от БТА.

Той уточни, че информацията е изнесена от директора на областната дирекция на МВР във Варна Николай Калчев по време на заседанието на областния кризисен щаб, който се проведе днес следобед, и на който присъстваха президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

След приливната вълна, която засегна основно квартал "Аспарухово" се установи, че 11 души са загинали.

На 23 юни в България е обявен Ден на национален траур за починалите от водната стихия.

В събота Североизточна България започва да се съвзема от шока, който изпита след тежките наводнения. Въпреки това ситуацията остава особено тежка във Варна, Добрич и Велико Търново.

За момента официално са потвърдени за 11 жертви във Варна и 2 в Добрич.

Днес се очаква да бъде отменено извънредното положение в черноморския град. От рано в града са започнали да се организират групи от хора, които с лопати, кирки и други средства ще се опитат да помогнат на своите пострадали съграждани.

От пресцентъра на община Добрич съобщиха, че бедственото положение остава и няма да бъде отменено.

След поройните дъждове община Варна получава подкрепа от цяла България. Само за един ден са събрани 474 000 лв. на DMS-номер 17777.

Над хиляда доброволци участват във възстановителните дейности, които се провеждат във варненския квартал „Аспарухово“ след наводнението и броят им непрекъснато расте. Това каза пред Фокус директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов, който също е сред доброволците.

„В момента се получават едни такива последващи проблеми от наводнението от това, че когато се отпушват една след друга тапите, които са се образували по дерето от натрупани коли, дървета и извлечени коренища, водата отново наводнява”, обясни той.

„Има създадена организация от страна на БЧК, една от фирмите дарява безплатно храна на работещите, друга фирма ги превозва безплатно до центъра и обратно”, посочи Костадинов.

По думите му, единственото положително в момента е това, че бедствието е обединило много хора от цялата страна.

90 000 лева за ден събра БЧК, близо 500 000 от кампанията на НПО-та

Чрез кампанията на БЧК за събиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията към момента са събрани над 90 хил. лв. за един ден. Това каза генералният директор на БЧК Христо Григоров. Той подчерта, че всеки може да се включи в кампанията, като изпрати SMS на номер 1466. Цената на един SMS е 1 лев.

„Всички тези средства ще бъдат дадени на хората, като за целта ще се направи обществен съвет, който ще бъде гарант пред българското общество за изразходването на средствата. Тъй като имаме национална кампания, искаме да има и национална гласност”, каза още Христо Григоров.

Кметове на големи български градове, неправителствени организации, религиозни общности и граждани се свързват с община Варна с желание да помогнат за бързото разрешаване на създалата се екстремна ситуация.

Приливна вълна, която се е спуснала от гористата местност над кв. „Аспарухово”, е заляла част от квартала, разруши и изрови улиците, събори жилищни постройки. Подготвя се проект на постановление на Министерски съвет, с което близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич да получат еднократна финансова помощ от по 10 000 лева.

Техническа помощ на терен предложиха кметовете на София и Пловдив. Съболезнователна телеграма изпрати и областният управител на Ловеч – Милко Недялков, който изрази своята лична и тази на ловешката общественост съпричастност. Съчувствие към цялата варненска общественост и опечалените семейства изрази и д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия.

1200 туристи в Албена са били евакуирани от хотели, намиращи се в близост до резерват Балтата заради проливните дъждове и придошлата вода от река Батовска, съобщиха от курортния комплекс. Гостите са настанени в други хотели в курортния комплекс, които не са засегнати от тежката метеорологична обстановка през последните 24 часа.

Най-засегнат от проливните дъждове е хотел "Гергана". Водата отнесе част от фоайето на рецепцията.

Йовчев: Понякога човек е безсилен срещу природата

„Понякога човек е безсилен и не може да направи нищо срещу природата. Може би има човешки грешки, може би не е функционирала канализационната система, но не това е основната причина, а огромното количество вода“, каза в събота пред БНР вътрешният министър Цветлин Йовчев.

"Държавата не може да спре водата. Няма да е в състояние да подпомогне хората и да им коменсира загубите в пълен обем. Може да ги подпомогне, доколкото е възможно. Освен 10 хиляди лева, които отпуска за семействата на загиналите, държавата има възможност да помогне с неголеми суми тежко пострадалите. По най-бързия начин трябва да бъдат оценени щетите и да бъдат подготвени документите за кандидатстване за помощ. Важна е и организацията на доброволците, каза още Йовчев.

"Като цяло имаме нормализиране на обстановката. Няма пряка заплаха за хората във Варна. Все още има проблеми в Добрич, тъй като има язовир до Добрич, който прелива. Има сравнително високо ниво на водите. Извикани са допълнителни екипи от Шумен, Силистра и Разград. Наблдаваме обстановката и край Русе като там не очакваме проблеми", уточни Цветлин Йовчев.

Министърът обяви, че е впечатлен от работата на Българския червен кръст. 

Правилно е усещането, че липсваше координация между местната и централната власт в началото, но в този момент няма да помогнем на никого като продължим размяната на реплики, анализира още Йовчев.

Споделяне

Още от България