Две деца във Варна болни от "свински" грип

Две момчета на 5 и 8 години са дали положителен резултат за "свински" грип във Варна, съобщи началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ д-р Светла Станева, цитирана от БТА.

Децата са били във Великобритания и сега са настанени в инфекциозната клиника във Варна, като състоянието им е добро.

През тази седмица в града е доказано заболяването и при 43-годишен мъж, който е бил в Германия и Белгия.

Случаите на "свински" грип във Варна са 5. През миналата седмица болестта бе доказана при стюардеса на 23 години и 19-годишен гражданин на Кувейт. Жената вече е на работа, а младежът е отпътувал за родината си.

От Европейския център за контрол над болестите, базиран в Стокхолм, съобщиха в сряда, че броят на починалите от новия грипен вирус в света е надвишил 1000 души.

По последни данни грипният вирус се е разпространил в 30 държави в Европа. Най-силно засегната е Великобритания, където смъртните случаи са 30. Според експерти това се дължи на географското разположение на Обединеното кралство, през чиято територия преминават много туристи и пътешественици от почти цял свят.

Световната здравна организация вече е подготвила препоръка за затваряне на училищата в районите, където има случаи на заболяването. Според лекарите децата са най-рисковата група, тъй като нямат имунитет към масови инфекции, който е изработен при възрастните от предишни вирусни пандемии.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?