Две деца загинаха след взрив до гимназия в Италия

Разследващи обявиха, че атентатът не носи почерка на мафията

Снимка: БГНЕС

Две момичета на по 16 години загинаха в събота след като бомба избухна в близост до професионалната гимназия по туризъм "Франческа Лаура Морвильо Фалконе" в италианския град Бриндизи, съобщиха световните агенции.

Експлозията бе регистрирана около 7.45 часа пред лицея, носещ името на съпругата на убития през 1992 г. съдия, известен с делата си срещу мафията Джовани Фалконе. Местонахождението на бомбата стана повод за съмнения, че зад атентата стои организираната престъпност.

Взривното устройство пред училището е било с голяма мощност. Ударната вълна е строшила стъклата на лицея и на къщите в района. Според анализ на фактите най-вероятно са избухнали две бомби, едната пред рекламен билборд, а другата - в кофа за боклук. Парче от контейнера за боклук е ударило вратата на гимнастическа зала на около 100 метра от мястото на експлозията.

Според "Гадзета дел медзоджорно" край билборда е била поставена газова бутилка. Има и версия, че бомбите са били поставени в ученически раници. В Бриндизи вече работят служители от отдела за борба с мафията. По предварителна информация, най-вероятно истинската цел на атентаторите е бил съдът.

По-късно през деня обаче вътрешният министър на Италия Ана Мария Канчелиери обяви пред "Скай теледжорнале 24", че засега следователите, ангажирани с разследването, нямат основания да смятат, че атентатът е дело на мафията, тъй като почеркът не е типичен.

Тя посочи, че мафията обикновено атакува конкретни лица - съдии, прокурори, ренегати или членове на конкурентни кланове, а не цивилни обекти като училища. "Големият проблем сега е как да се сдобием с разузнавателна информация за това нападение", добави вътрешният министър.

Канчелиери обясни още, че е потресена от факта, че училище на името на съпругата на виден борец срещу мафията е станало мишена на бомбеното нападение. Все още има разминавания за броя на жертвите. Италианските власти твърдят, че е загинала само 16-годишна ученичка, като още едно дете е в тежко състояние в болница. Ранените са десет. Според CNN и Euronews обаче жертвите са две.

Все още никой не е поел отговорност за бомбеното нападение. Във връзка с атентата градските власти в столицата Рим отмениха над сто прояви, насрочени за тази вечер в Нощта на музеите, предаде ИТАР-ТАСС. Кметът на Рим Джани Алемано очаква правителството да обяви национален траур. Днес вечерта в Бриндизи ще има демонстрация срещу мафията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?