Две евроскептични партии влязоха в групата на консерваторите в ЕП

Две евроскептични и антиимигрантски партии - Датската народна партия и финландската партия "Финландците" обявиха, че ще се присъединят към група в ЕП, доминирана от британските консерватори, съобщи Франс прес.

 

Датската народна партия спечели евровота в Дания на 25 май и има четирима депутати в ЕП.

Говорителят на партията Сьорен Сьондергор заяви, че решението на партията да влезе в група, доминирана от британските консерватори, се дължало на респекта, който Датската народна партия изпитвала към британския премиер Дейвид Камерън и неговото отношение спрямо ЕС.

 

"Дейвид Камерън и неговите консерватори поставят въпроса за това как една страна може да остане член на ЕС, но при по-малко стриктни условия в определени области", посочи говорителят.

 

Сред четиримата европейски депутати на Датската народна партия е Мортен Месершмит, който през 2002 г., беше осъден за подстрекаване на расова омраза, след като на плакат беше направил връзка между мултиетническото общество и колективните изнасилвания и организираната престъпност.

 

Партия "Финландците" се нареди на трето място на евровота в страната и изпраща двама депутати в ЕП.

 

"Нашият избор на група в ЕП ще ни даде възможност за силно участие в работата по обновяване на ЕС. Една влиятелна и критична към ЕС група е от значение за защитата на независимостта на страните членки", посочи Сампо Терхо, един от новите евродепутати на "Финландците".

 

И Датската народна партия, и "Финландците" в досегашния парламент бяха част от група, в която присъстваше и британската Партия за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж.

 

Сега и двете евроскептични партии критикуват този съюз от миналото и казват, че не искат техните страни да напускат ЕС.

Споделяне

Още от Свят