Две фирми искат газовия дълг на “Топлофикация” срещу акции

Две фирми искат да поемат дълга на “Топлофикация-София” към “Булгаргаз” и в замяна да получат акции от дружеството, стана ясно на заседание на общинската комисия по инженерна инфраструктура в понеделник. Те обсъдиха предложението на френската компания “Далкия” за увеличаване на капитала на дружеството със 135 млн. лв. за погасяване на газовия борч, срещу което да стане акционер. Стана ясно обаче, че сходна оферта е отправила и чешката компания CEZ и при това положение е редно да се обяви конкурс.

В хода на обсъждането обаче общинарите се обединиха около тезата, че трудно може да се измисли механизъм за преобразуване на дълга в акции. Вариант е дружеството да стане публично и да се листва на борсите, за да се привлече участник в капитала, но фирмата се е компрометирала и това би се отразило негативно върху цената на акциите.

“Ще е интересно, ако Столичният общински съвет (СОС) приеме вариант за продажба на дълга, защото предложението трябва да е отправено към държавата, която има да си прибира пари, а не към общината”. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) след среща с кмета Бойко Борисов, която им е първата като представители на общинската и държавната собственост в столичното парно.

Според енергийния министър първо трябва да се реши, че ще използва вариантът с цесията за уреждане на дълга към “Булгаргаз” и да се обяви процедура за избор на компания, която да го купи. “Много фирми са проявявали такова желание, но не бива да поставяме коня пред каруцата”, заяви Овчаров.

В крайна сметка общинарите решиха въпросът с цесията на газовия дълг да се решава от бъдещия консултант по приватизацията на  дружеството.

Разбрахме се до петък да бъдат представени възможните варианти за избор на консултант по продажбата на топлофикацията, съобщи Румен Овчаров след срещата си с Бойко Борисов в Министерството на икономиката и енергетиката. В разговора, последвал неколкомесечни битки между двамата кой е виновен за  източването в “Топлофикация – София”, участваше и новият изпълнителен директор на дружеството Наско Михов. Последният бе наложен от общинските съветници на БСП и НДСВ.

На срещата бяха набелязани пет стъпки за оздравяване на “Топлофикация-София”.  

Ще се направи обща проверка на проведените търгове за обществени поръчки и сключените от дружеството договори след извършената в средата на 2006 г. одити от финансовото министерство. Овчаров е поел ангажимент да разговаря с министерството на финансите за възможността да бъдат увеличени заплатите на работещите в “Топлофикация-София”, чиито възнаграждения не били променяни от 8 години.

Според неофициална информация именно в знак на протест срещу ниските заплати служители на дружеството са надували парното и въпреки индивидуалните вентили за регулация на потреблението, общият топломер в старите абонатни станции, които нямат регулатори за външната температура, е отчитал големи количества консумация, която се разпределя между всички абонати в сградата.

Овчаров и Борисов акцентираха върху предприетата от тях проверка на топлинните счетоводители, която ще е съвместна и с прокуратурата, самосезирала се в понеделник от публикации в медиите.

“Така няма да се получи разнобой и да губим времето на фирмите с поредица от проверки”, коментира кметът Борисов. Той определи срещата като важна, “защото на софиянци надали им е приятно да плащат тези високи сметки и някой да се гаври с тях”.

“Другият вариант е да продължим да се заяждаме публично и да фалира дружеството”, каза Борисов в отговор на въпрос как ще работят сега с Овчаров след ожесточените взаимни нападки.

В “Топлофикация” ще бъдат определени хора, които да работят персонално с отделните дружества за дялово разпределение. Това се налага и заради преобразуването на топлинните счетоводители в подизпълнители на топлофикационното дружество.

До месец Наско Михов трябва да представи на министерството и общината  своята визия за преструктурирането на столичното парно, така че потребителите да получат качествени услуги.

Овчаров посочи, че очаква положението със сметките на столичани да се нормализира с приемането на новата наредба за изчисление на топлоенергията. Крайният срок за одобрение на документа е след два месеца, очаква се с него да се прецизират индивидуалните сметки. Наредбата е представена в парламентарната комисия по енергетика, очаква се още тази седмица да започне обсъждането ѝ и приемането ѝ да промени коренно работата на топлофикациите.

Дори и наредбата за сградната инсталация да бъде приета в срок, е доста съмнително дали тя ще може да се задейства за този отоплителен сезон и ще промени начина за изчисление на изравнителните фактури за парно.

Споделяне

Още по темата

Още от България