От ЧЕЗ предлагат

Две години без ток за крадците на електроенергия

Компанията пак е недоволна от определените й цени и орязаните инвестиции

Две години без ток за крадците на електроенергия

Хванатите да крадат електроенергия потребители да загубят правото на присъединяване към електрическата мрежа за период от две години, ще предложи на народните представители доставчикът на ток в Западна България – ЧЕЗ. Това съобщи в петък пред журналисти Стефан Апостолов, изпълнителен директор на “ЧЕЗ Разпределение България”.

Такава е практиката в Чехия и след въвеждането ѝ крадците на електроенергия са намалели. В момента в родината на ЧЕЗ незаконното потребление на ток е в пъти по-малко, отколкото в България, обясни Апостолов. Затова дружеството е започнало да подготвя предложения за поправки в Закона за енергетиката, за които ще се лобира пред правителството и в парламента.

Шефът на “ЧЕЗ Разпределение” не може да се ангажира със срок, в който ще се предложи новата наказателна мярка, тъй като Народното събрание вече обсъжда на второ четене в пленарната зала предложения за ремонт на енергийния закон.

В момента, ако клиент бъде хванат, че е манипулирал електромера си, той трябва да плати наказателна сметка за средномесечното си потребление за три месеца назад. Според ЧЕЗ това е недостатъчна мярка, тъй като опитът им сочи, че заловените крадци продължават след това да точат ток.

На оставянето на потребителите без ток обаче надали ще се погледне с добро око, тъй като в момента клиентът няма алтернатива и не може да сключи договор с друг доставчик например.

Първата крачка към затягане на наказанията за крадците на ток е да се внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране искане за промяна на общите условия на дружеството, с които да се увеличи размерът на наказателната такса и тя да е за шест месеца потребление.

Преди това обаче ще се проведе обществено обсъждане на идеята. От ЧЕЗ обясниха, че срещали разбирането на ДКЕВР да се увеличи наказателната такса на шест месеца и тя да е еднаква за всички три електроразпределителни дружества. В момента за ЧЕЗ и ЕВН тя е тримесечна сметка, а за Е.ОН – шест месеца, но според чешката компания тези суми не компенсират щетите от кражбите.

За миналата година ЧЕЗ е загубила 6 млн. лв. от кражби на електроенергия и тенденцията е те да нарастват не само при доставчика за Западна България, но и в другите двама снабдители.

Отделно компанията търпи значителни загуби от кражбите на кабели заради медните канали в тях, но тук поне тенденцията е за намаляване. “Въпреки това 8 процента от инвестициите ни отидоха за възстановяване на жизненоважни съоръжения, от които бяха откраднали малки неща, но “заради едно просено зърно изхвърлихме цяла каруца с жито”, каза Апостолов. Затова откраднатите кабели се сменят с такива без медни канали, обясни той и призова крадците да не си правят труда да разбиват съоръженията им.

От чешката компания коментираха още, че не са доволни от определените им от ДКЕВР цени на тока от 1 юли 2012 г. и са внесли своите възражения срещу тарифите. Причината е, че въпреки определеното 9.94 на сто повишение на крайната цена за клиентите на ЧЕЗ, то отива за електроцентралите и НЕК и дори те ще са на загуба. Дружеството не е съгласно и с намаляването на размера на инвестициите им.

“Цената не е достатъчна. За устойчивото развитие на енергията трябват устойчиви мрежи”, заяви Апостолов, коментирайки, че вложените навреме пари в ремонта на мрежата са по-евтини от онези, които после се налага да се дават за отстраняване на аварии.

“Над 2.2 млн. лв. ни струваха авариите от зимните бури, над 500 хил. лв. са щетите от земетресението в Перник”, обясни той.

За да не остане през зимата цяла София без ток, дружеството е решило да вложи 20 млн. лв. в подмяната на два аварийни кабела в кв. “Левски” и кв. “Драгалевци”, въпреки че ДКЕВР не им е разрешила тази вложения.

Отделно компанията е изготвила десетгодишна програма за инвестиции в подмяна и укрепване на над 30-годишна мрежа високо напрежение в столицата. Според нея ЧЕЗ ще вложи 180 млн. лв. за оправяне на 30 км мрежа 110 киловолта и 23 подстанции за критична инфраструктура.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?