СГС определи едно общо наказание на лидера на "Атака":

Две години пробация и 25% удръжка от заплатата за хулигана Сидеров

Две години пробация и 25% удръжка от заплатата за хулигана Сидеров

Две години пробация и 25% удръжка от заплатата в този период. Това е общото наказание, което Софийският градски съд (СГС) определи във вторник на лидера на "Атака" Волен Сидеров за петте му присъди за хулиганство, за които той се споразумя с прокуратурата предните месеци.

Това означава, че в следващите две години депутатът ще трябва да се среща с пробационен служител два пъти седмично и да се разписва по постоянен адрес. Присъдата му все още не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. Засега обаче от прокуратурата не коментират дали ще протестират решението на СГС.

Волен Сидеров пък използва случая, за да призова саркастично медиите да уведомят Европейската комисия, че вече има осъден български депутат и затова наблюдението на страната ни по механизма за сътрудничество и оценка в сферата на правосъдието и вътрешния ред да бъде свалено.

По време на заседанието на съда прокуратурата поиска на Сидеров да бъде наложено наказание от 3 години пробация, но съдът отхвърли това, припомняйки, че до петте му присъди се стигна след споразумение между защитата и държавното обвинение. Мотивът бе, че ако прокуратурата е искала по-тежко наказание за лидера на "Атака", е трябвало още тогава да го договори.

Волен Сидеров се призна за виновен за хулиганство по делата за скандалния му полет до Варна в началото на 2014 г., за нахлуването в НАТФИЗ в нощта на местните избори през ноември м.г., както и за скандала на празника в Батак през 2013 г.

Освен за хулиганство той бе осъден за посегателство срещу полицай за скандала пред клекшопа на ул. "Г.С.Раковски", предшестващ нахлуването в театралната академия, както и за саморазправата с репортер на СКАТ пред Народното събрание в деня на гласуването със "златния пръст" на кабинета "Орешарски" през 2013 г.

След последната му присъда за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай след скандала в полета до Варна бе повдигнат въпросът за показанията на съпартийците на Сидеров, които традиционно свидетелстваха, че той е бил жертва, а не извършител на деянията, за които го обвиняваха.

Заради признатата от него вина по всеки от казусите адвокатът на тримата потърпевши полицаи от варненското летище Васил Ставрев коментира през април, че би трябвало сега прокуратурата да потърси наказателна отговорност за лъжесвидетелстване. До този момент обаче държавното обвинение не е предприело никакви действия в тази посока.

Досега стратегията на прокуратурата спрямо Сидеров и хората му бе – "по-добре наказание сега, веднага, пък било то и пробация, отколкото един дълъг процес", обявена лично от главния прокурор Сотир Цацаров през март.

Споделяне

Още по темата

Още от България