Две години затвор за депутат от управляващата партия в Румъния за корупция

Мирон Митря

Депутатът от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Мирон Митря получи окончателна присъда две години затвор от Върховният касационен съд на Румъния по обвинение в корупция, съобщи румънската информационна агенция Медиафакс.

Като министър на обществените работи, транспорта и жилищата в периода 2000-2004 г. Митря е взел подкуп от 520 хил. леи под формата на строителни дейности, извършени в дома на неговата майка.

В замяна бившият министър трябвало да остави Ирина Паула Жиану като заместник-инспектор в Държавния инспекторат по строителство, а по-късно да я направи и негов шеф.

Самата Жиану ще лежи 5 месеца в затвор за даване на подкуп. Преди да бъде назначена на постовете в държавната институция, тя е била вицепрезидент и акционер в компаниите, извършили ремонта на дома на майката на Митря.

Бившият главен архитект на кметството в град Волунтари Николае Попеску е осъден на пет месеца затвор за фалшифициране на документи и още два месеца - за фаворизиране на нарушителя. Съдиите са обединили тези две присъди на архитекта с друга, произнесена по предишно дело. Така Попеску ще трябва да изтърпи общо наказание от 3 г. затвор.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?