Две хиляди проекта в битка за парите от плана "Юнкер"

Две хиляди проекта в битка за парите от плана "Юнкер"

Страните членки на Европейския съюз са предложили 2000 проекта за финансиране по новия инвестиционен план, който бе предложен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това съобщи в неделя ДПА, позовавайки се на информирани източници.

На 26 ноември Юнкер представи план на стойност 315 млрд. евро, насочен към стимулиране на растежа и заетостта в Европа. Досега са били предложени 2000 проекта на обща стойност около 1.3 трилиона евро, според европейски източници.

Европейската комисия се надява да получи още предложения.

Решението, кои проекти да бъдат финансирани, ще бъде взето от експерти (например от Европейската инвестиционна банка – ЕИБ), така че решението да не бъде политизирано, отбелязва източникът.

Доклад за първоначално представените 2000 проекта се очаква да бъде оповестен във вторник (9 декември). Същия ден на финансовите министри на ЕС ще бъде представен предварителен подбор от 760 проекта, информира в неделя германското списание
"Шпигел". Според изданието повечето проекти не са нови, а се планират от години.

България кандидатства с проекти за милиарди евро, съобщи преди дни пред Mediapool вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.  Един от основните проекти в него е за обновяването на домовете за 600 млн. евро. Другите са основно за инфраструктура. Това са изграждането на магистралата от София до граничния пункт "Калотина", скоростните пътища Видин – Ботевград и Русе – Велико Търново, както и жп линиите Карнобат – Синдел и Русе – Варна.

В пакета влизат още допълнителни мерки, свързани с водоснабдяването в 40 общини, изграждане на три регионални системи за отпадъците, както и осигуряване на заетост на младежите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес