Две изложби ознаменуват приноса на швейцарския посланик Гауденц Руф

Гауденц Руф

Две изложби, откриващи се в четвъртък и петък, ще ознаменуват приноса за българската култура на някогашният швейцарски посланик в София Гауденц Руф.

Гауденц Руф е посланик на Швейцария в България в края на 90-те г. на 20-ти век, колекционер и меценат със задълбочени познания в областта на изкуството. Роден политик, далновиден и търпелив, истински визионер, успяващ да види голямата картина в българската култура, въпреки страстите на деня.

Още със своето идване у нас Гауденц Руф превръща резиденцията си в галерия, отваряйки вратата на българското изкуство към света, в едни тежки за страната времена. След пенсионирането си, в началото на 2000 г., той основава своята Награда за съвременно изкуство, чрез която по различни начини подкрепя десетки художници, от различни творчески генерации.

Изложбата "Thank you Mr. Ruf!", израз на благодарност и внимание към него, ще бъде открита в галерия "Credo Bonum" в петък, 25 октомври от 18.30 часа.

Тази година Руф организира за последен път своята Награда за съвременно изкуство "Гауденц Б. Руф". Съпътстващата я изложба "Finale" ще бъде открита тази вечер в галерия "Структура".

Авторите в нея са подбрани на конкурсен принцип. В състезанието имаха право да участват български художници или такива, живеещи в България до 40 годишна възраст, като представят свое актуално портфолио. Селектираните автори представят работи, създадени специално за изложбата или проекти в развитие. Включени са инсталации, обекти, видео, живопис, рисунка, скулптура и фотография.

Изложбите дават представа, както за някои от принципите на работа на Гауденц Б. Руф в България, така и за динамиката на художествената сцена днес.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?