Две компании правят заблуждаващи реклами на "Гражданска отговорност"

Съюзът на застрахованите в България (СЗБ) обяви, че се обръща към Комисията по търговия и защита на потребителите за заблуждаваща реклама на две дружества по кампанията за сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Компаниите "Алианц България" и "Булстрад" разпространяват в рекламите си подвеждаща информация за цената на полицата по "Гражданска отговорност", твърдят от Съюза на застрахованите.

ЗПАД "Алианц България" е пуснало реклама в медиите, в която се казва, че застраховката "Гражданска отговорност" е само за 19.98 лв., без да се указва за какъв срок е рекламираната полица. Сумата е по-малка от годишната минимална застрахователна премия за "Гражданската отговороност" в размер на 95 лева, предписана от Комисията за финансов надзор, под която компаниите нямат право да слизат.

ЗПАД "Булстрад" пък рекламира по електронните медии застраховката си, която е само срещу 23 лв., пак без да е указано за какъв срок.

Проверка на Mediapool показа, че в печатните медии обаче "Булстрад" коректно е посочила, макар и с много дребни букви,че полицата е тримесечна и се отнася до коли с обем на двигателя до 1800 кубика.

Според Съюза на застрахованите цитираните застрахователи чрез рекламите си подвеждат лицата, до които е адресирана рекламата, да купят застраховката "Гражданска отговорност", без да указват за какъв срок е тя, като обявяват съзнателно цена, която е многократно по-ниска от утвърдената от Комисията за финансов надзор минимална годишна рискова премия.

Двете компании нарушават чл.29, ал.2 от Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия, който забранява заблуждаващата реклама, се казва още в документа, твърдят от съюза.

Цитираният член от закона гласи, че се забранява използването на заблуждаваща или непочтена реклама.

Ако двете компании бъдат признати, че нарушават разпоредбите на закона, могат да бъдат глобени от 1000 до 15 000 лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?