Две компании се престрашиха да участват в търга за трамваи

Две компании се престрашиха да участват в търга за трамваи

Само две европейски компании са подали документи за участие в конкурса за доставка на 25 трамвая за столичния градски транспорт. Това са италианската фирма "AnsaldoBreda" и испанската конкуренция в лицето на "Construcciones Y Auxiliares De Ferrocarriles".

"AnsaldoBreda" е част от италианския промишлен холдинг "Финмеканика" и няма публикувани финансови резултати за 2008 година. Испанската компания е отчела печалба от 105 млн. евро. Двете фирми строят всякаква релсова техника, включително високоскоростни влакове.

Това е вторият опит за финализиране на обществената поръчка на общинското дружество "Столичен електротранспорт". Първият бе направен в началото на годината, но около конкурса се разрази скандал след отправени обвинения от страна на БСП, че той е предварително нагласен. Тогава общо шест фирми купиха тръжната документация, но никоя не я подаде в срок.

Социалистите заплашиха, че ще сезират Брюксел, а неформално бе разпространена версията, че условията на търга са в полза на хърватската фирма "Кончар". Кметът тогава Бойко Борисов отхвърли всички обвинения и след като конкурсът се провали, той обвини за това БСП.

Сега общо 14 фирми купиха документи, но само две от тях решиха да ги подадат.

Изискванията за релсови превозни средства са да има минимална дължина 24 метра, климатична система за охлаждане и отопление, електронна информационна система с табла на челната страна на трамвая и три такива във вътрешната му част.

Според предварителните проучвания цената на един нов трамвай започва от 2.4 милиона евро или по 100 000 евро за всеки метър дължина. В зависимост от екстрите и големината, цената може да достигне до 5 милиона евро за трамвай. Предполагаемата обща цена на столичните трамваи е между 50 и 60 милиона евро.

Те трябва да бъдат построени и доставени поетапно в следващите 8 години. Очакванията са инвестициите в тях да се избият през цената на белита за градския транспорт.

Столична община вече се забърка в един "трамваен скандал" с чешкото дружество "Инеком". Компанията внесе иск за 10 милиона евро срещу общинското дружеството "Столичен електротранспорт" за забавено изпълнение на поръчката за ремонт на 18 мотриси.

Споделяне

Още от България