Две милионерки не са декларирали никакви доходи

НАП започва проверки на близо 300 богаташи с огромни разходи и нулеви приходи

Две милионерки не са декларирали никакви доходи

Националната агенция за приходите (НАП) ще проверява двама български граждани, които през 2017 г. са изхарчили официално по над 1 млн. лв., но нямат никакви официално декларирани доходи.

Това съобщи директорът на пресцентъра на НАП Росен Бъчваров.

И в двата случая става дума за богати жени. Едната е родена през 1974 г. и е подадена от данъчната дирекция в Пловдив, а другата е родена през 1967 г. и е подадена от софийската дирекция.

Въпросните лица излизат във фактури за извършени услуги или покупки на тяхно име, но в същото време не са подали данъчни декларации за доходите и са се осигурявали върху минималния осигурителен доход.

Инспекторите на НАП ще изследват източниците на доходи в семействата на проверяваните, както и издръжката на домакинствата и разходите им. Не е невъзможно да се окаже, че въпросните дами имат богати съпрузи, поясни Бъчваров. Ако бъдат установени несъответствия между имущество и доходи, ще бъдат възложени данъчни ревизии за последните 5 години, допълват от приходната администрация.

По думите на Росен Бъчваров инспекторите на данъчната агенция ще проверят 290 души, които са извършили разходи за минали години над 50 000 лв., но едновременно с това нямат никакви официално декларирани доходи. Общото между всички, на които са възложени проверки, е, че са се осигурявали върху минималния осигурителен доход, но дори не са подали данъчна декларация за доходите.

"До този извод стигнахме при анализ на данъчните декларации и базите с данни, с които разполагаме. Сравнихме два източника на информация – данъчните декларации и продажбите на всички регистрирани по ДДС фирми в България на най-различни стоки, включително луксозни. Оказа се, че между двете бази с данни има известно несъответствие – близо 300 души, които номинално не са декларирали нито лев доход за 2016 г., но едновременно с това са извършили покупки за над 50 000 лева. Все пак има двама души, които за този период са отчели покупки за над 1 млн. лв.", обясни Росен Бъчваров от Националната агенция по приходите пред Нова телевизия.

По думите му ревизията ще определи какъв данък не е внесен и какви лихви се дължат.

Споделяне

Още от Бизнес