Две министерства може да поемат контрола върху дейността на търговските вериги

Две министерства може да поемат контрола върху дейността на търговските вериги

Министерствата на икономиката и на земеделието може да поемат контролните функции върху дейността на търговските вериги, обяви в събота пред БНТ икономическият вицепремиер Даниела Бобева. Идеята е контрола върху храните да се осъществява от земеделското министерство, а икономическото министерство да поеме контрола върху търговията.

Бобева каза, че проблемите с нелоялните практики и достъпа на българските стоки са много сериозни. Вицепремирът даде за пример измислени от веригите най-различни такси като "такса рожден ден" и "такса вход", за да може производителят да продава стоките си в определена верига. Тя допълни, че щом веригите уверяват, че не прилагат нелоялна практики, тогава няма проблем това да се регулира в закон.

”Наличното търговско законодателство е недостатъчно, за да реши проблема с нелоялните търговски практики”, каза  Бобева.

"Проблемът е и в независимите контролни органи. Това казват и търговските вериги – нямаме против да се регулира, но трябва да имаме независим и почтен орган, който да прилаа закона, а ние имаме притеснения от работата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)", каза вицепремиерът и обясни, че тя самата не е доволна от работата на КЗК.

Според нея има липса на капацитет и съмненията за неправилни действия от страна на комисията.

В отговор на въпрос дали няма опит да се въведе политически контрол и опасността да се появи "такса избори" върху веригите, Бобева каза само,че абсолютно независими регулаторни органи няма, "те са зависими от гражданите и от обществото".

”Политиката на правителството цели възстановяване на икономиката”, декларира още Даниела Бобева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?