Две нападения над руски опозиционери за ден

В центъра на Москва, излизайки от офиса на оглавявания от него Фонд за борба с корупцията (ФБК), руският опозиционер Алексей Навални бе залят от неизвестно лице с неизвестна зелена субстанция, пише на сайта си ТВ "Дожд".

Навални е откаран веднага в болница, където е установено "химическо изгаряне на роговицата на дясното око".

Заради инцидента, опозиционерът ще пропусне откриването на предизборната си кампания в Астрахан.

Леонид Волков, началник на предизборния щаб на Навални, разказа пред радио "Свобода", че в момента той се намира в болница, може да вижда, но изпитва силна болка. "Не е известно какви ще са дълготрайните увреждания като следствие от нападението", допълни Волков.

От щаба са подали жалба в полицията, но по всичко личи, че властите нямат намерение да бързат с проверката и дори не са иззели официално записи от охранителните камери, на които се вижда лицето на нападателя, съобщават от ФБК.

Малко по-късно бе публикувано видео на самото произшествие.

Алексей Навални ще участва в президентските избори в Русия през 2018 г. След публикуваното разследване за корупция срещу руския премиер Дмитрий Медведев, довело до масови протести из цялата страна, той отново бе залят със зелена субстанция, но успя да избегне по-сериозни поражения.

Активистка на партия "Яблоко" е с опасност да загуби зрението си

Наталия Фьодорова била на метри от дома си в Москва, когато била нападната и залята с химически разтвор в лицето. Това съобщи Игор Яковлев от щаба на партия "Яблоко" за ТВ "Дожд".

Очаква се тя да възстанови зрението си, но за момента не вижда нищо, допълва Яковелев.

Основната версия по случая е, че атаката срещу нея е в резултат от публичната ѝ дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят