Две нови нискотарифни авиокомпании идват у нас през 2010 г.

Две нови нискотарифни авиокомпании идват у нас през 2010 г.

От следващата година на софийското летище кацат две нови нискотарифни авиокомпании, съобщи за Mediapool изпълнителният директор на летището Пламен Станчев.

За австрийския превозвач "Ники", който ще обслужва една от най-натоварените дестинации – София – Виена, се знае от няколко месеца. Полетите започват от 1 февруари и ще се извършват 6 пъти седмично. Цената на билета в едната посока започва от 11 евро без таксите, които са около 28 евро.

Другата нискотарифна авиокомпания, която идва у нас, е датската "Кимбър Стърлинг". "Стърлинг" извършваше полети от Бургас до Копенхаген преди фалита си тази година, когато "Кимбър Еър" я купиха. Сега от софийския аеропорт чакат "Кимбър" да потвърди заявката си, че започва да лети от София до Копенхаген през лятото на 2010 г.

Ново "попълнение" на софийското летище е и чартьорът "Хамбург Интернешънъл Еърлайнз", който лети по линията София – Берлин.

Нискобюджетните компании, които извършват полети от софийското летище, са "Уиз Еър", "Изиджет" и "Джърмануингс". През 2009 г. те са превозили 26% от всички пътници на летището, докато само година по-рано делът им беше 10%.

През лятото на 2010 г. "Уиз Еър" ще предлага директни полети от София до още четири европейски летища – Париж, летище "Буве", Франкфурт, летище "Хан", Мадрид и Болоня.

В случай, че всички превозвачи реализират своите намерения, през следващата година трафикът на летище София ще се увеличи с над 3% в сравнение с 2009 г. като ще надхвърли 3.240 млн. пътника, съобщи ръководството на летището.

Споделяне

Още от Бизнес