Две нови опустошителни земетресения в Северна Италия, 15 загинали

Рухнали са сгради, пострадали при силния трус преди седмица

Две нови опустошителни земетресения в Северна Италия, 15 загинали

Две нови опустошителни земетресения разлюляха във вторник Северна Италия, като потвърдените жертви са 15. Броят им може да нарасне, тъй като, както съобщават информационните агенции, има затрупани хора под срутени къщи и заводи. Седем човека са изчезнали, около 200 са ранени и към 8000 човека са останали без покрив, съобщи по-късно през деня държавният секретар на правителството Антонио Катрикала пред парламента в Рим.

Италианският премиер Марио Монти обяви, че се взимат мерки за гарантиране на сигурността в засегнатите от земетресението райони. "Приканвам всички граждани да имат вяра", каза Монти на пресконференция в Рим. Той подчерта, че властите са си поставили за цел да гарантират, че ще се реагира по възможно най-добрия и най-ефективен начин.

Жертвите са предизвикани от първото земетресение към 9 часа сутринта с магнитуд 5.8 по Рихтер. Епицентърът е в провинция Модена на областта Емилия-Романя, а най-близките до огнището общини са Медола, Мирандола и Кавецо. Емилия-Романя пострада и преди десет дни при земетресение, взело шест жертви и накарало няколко хиляди хора да напуснат домовете си.

Земетресението бе усетено в централна част на Северна Италия - от Болцано близо до границата с Австрия до Милано, в Болоня, а също в Тоскана - Флоренция и Пиза, където офисни сгради и магазини са били евакуирани като предпазна мярка. Трусът е почувстван чак във Вале д'Аоста, на границата с Франция.

Според телевизия Скай са рухнали изоставени сгради, полуразрушени при труса миналата седмица.

Според агенция Ройтерс, която се позовава на Геофизичния институт на САЩ, днешният трус е бил със сила 5.8, епицентърът е бил на 40 км северно от Болоня и на 60 км източно от Парма, а огнището - на дълбочина към 9.6 км.

Силен вторичен трус удари райони в Северна Италия около четири часа по-късно. Трусът с магнитуд 5.3 бе регистриран около 13 ч. местно време (14 ч. българско).

От 20-те области в Италия Емилия-Романя заема четвърто място по брутен вътрешен продукт, който през 2009 г. е възлизал в реално изражение на 135 милиарда евро, предаде Ройтерс, като се позова на данни от Евростат.


Премиерът Марио Монти заяви на пресконференция, че страната трябва да направи всичко възможно за бързото нормализиране на региона, който по думите му е "толкова специален, толкова важен, толкова продуктивен за Италия". По преценка на местни фермери при първото земетресение селското стопанство на региона е понесло загуби в размер на 200 милиона евро.

Ройтерс допълва, че фабриките за спортни автомобили "Ферари" и мотоциклети "Дукати" са преустановили във вторник работа от съображения за сигурност.

Земетресението било усетено из цяла северна и централна Италия, включително в най-многолюдния северен град Милано.

Няколко исторически сгради, засегнати при предишното земетресение, понесоха допълнителни щети. Италиански медии съобщиха за сериозни поражения по бароковата катедрала в Карпи и двореца Палацо Дукале в Мантуа - архитектурен шедьовър от Ренесанса.

Само за една от жертвите на последното земетресение има съмнения, че смъртта е причинена от силна уплаха. Трима работници в Сан Феличе сул Панаро и двама в Мирандола са загинали при срутване на индустриални постройки от типа хангар. В общините Конкордия и Финале Емилия има по една жертва, затрупана при срутване на жилище.

От десетина дни на Апенините са разтърсвани от многобройни трусове както на север, така и на юг. Общо 417 труса са регистрирани на полуострова до вчера, три са били с магнитуд над 5, а 15 - със сила между 4 и 5.

Сеизмологът от Болоня Енцо Боски, цитиран в кореспонденция на БТА, оценява като нормално явление широкия диапазон, в който е усетено днешното земетресение. "Ние все още не сме в състояние да определим количеството на трусовете, които ще продължат в тази зона. Мисля, че през  следващите седмици ще продължим да наблюдаваме трусове, както често става в такива случаи. От особен интерес е, че и днешният трус е с магнитуд 5.8 и не надхвърли 6-а степен, което потвърждава нашето становище, поддържано с известна увереност, че в тези зони земетресенията могат да достигнат максимално 6-а степен", подчерта специалистът.

Президентът Джорджо Наполитано, който е на обиколка в северните области на Италия, изрази увереност, че народът на страната с чест ще издържи изпитанията от новото стихийно бедствие. Папа Бенедикт Шестнайсети заяви, че е дълбоко опечален от вестта за жертвите и че се моли за упокой на душите им.


Земетресението е сериозен удар за Италия, която бе силно засегната от икономическата криза през последните години, поради която правителството на Монти предприе драстични мерки за съкращение на бюджетните разходи, припомнят агенциите. Трусът е най-смъртоносният след земетресението в Акуила през 2009 г., отнело живота на около 300 души и оставило хиляди без дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят