Две опасни свлачища са се активизирали в община Сатовча

Две опасни свлачища са се активизирали след проливните дъждове и снеготопене в община Сатовча. Кметът Арбен Мименов вече е издал заповед за евакуация на три семейства в село Осина, чиито къщи са с големи пукнатини, съобщи БНР.

От 2013 година свлачището в село Осина, което е с площ около 30 декара, е в списъка на Междуведомствената комисия към Министерския съвет, но до момента финансиране за неговото укрепване не е осигурено. Продължава да виси на косъм и единственият път за селото, който в началото на февруари бе нарушен на три места. В събота сутринта кметът Мименов е изпратил спешна комисия с представители от "Геозащита" и служба "Пожарна безопасност и защита на населението" на място.

"Пътят е пред прекъсване. Най-лошото, което за момента се случва е, че са се увеличили процепите в къщите. Още от преди има издадена моя заповед за евакуация. Днес сутринта съм издал друга заповед за спешна евакуация на семействата", каза Мименов.

Две къщи са застрашени от разрушаване след активирало се свлачище в село Долен.

До понеделник се очаква да е готов проектът за спешни аварийно-спасителни дейности и на голямото свлачище в селао Плетена, което се активизира в началото на февруари. Община Сатовча е получила разрешение дейностите по укрепването да се извършат чрез пряко възлагане, а не с обществена поръчка, с оглед сериозността на проблема.

Свлачище ограничи движението по пътя Лъки-Здравец в събота и бе въведен обходен маршрут  Асеновград-Смолян.

Споделяне

Още от България