Две от най-големите глобални компании за имоти се сливат

Обединяването на Cushman&Wakefield и DTZ ще роди гигант с приходи от 5.5 млрд. долара

Две от най-големите глобални компании за имоти се сливат

Две от най-големите консултантски компании за бизнес имоти – "Кушман и "Уейкфилд" (Cushman&Wakefield) и DTZ са подписали споразумение за сливането си на глобално ниво. Обединението между двете структури ще роди дружество с годишни приходи от 5.5 милиарда долара, 43 000 служители и над 3.7 милиона квадратни метра управлявани площи, съобщиха от "Кушман и Уейкфилд".

Новата компания ще оперира под бранда - Cushman&Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е българската консултантска компания "Фортън" (Forton).

Обединението между двата бранда е резултат от придобиването на "Кушман и Уейкфилд" от базирания в Тексас частен инвестиционен фонд "TPG Capital", който управлява активи за 67 млрд. долара. През 2014 г. той стана собственик на DTZ в партньорство с азиатската инвестиционна компания PAG и американската OTPP (Ontario Teachers' Pension Plan).

Сега същите инвеститори са на път да приключат и сделката за "Кушман и Уейкфилд" с досегашния собственик - Exor SpA, част от групата Agnelli. Италианският холдинг притежава 81% от капитала на "Кушман и Уейкфилд". По-рано тази година той обяви, че търси купувач за компанията. Стойността ѝ при сегашната сделка се оценява на повече от 2 млрд. долара. Очаква се продажбата да приключи до края на годината.

"За DTZ обединението с голям и силен бранд като "Кушман и Уейкфилд" е чудесно решение. Двете компании отлично се допълват като компетентност и услуги и ще предложат много добра комбинация на клиентите си на всички пазари в световен план – било то в Ню Йорк, Лондон или Шанхай", коментира Брет Уайт, който ще поеме управлението на новата глобална структура като главен изпълнителен директор.

Уайт има над 30-годишен опит в недвижимите имоти, а преди сегашната си позиция оглавяваше друга глобална консултантска компания за имоти – CBRE (CB "Richard Ellias").

"За нас сливането на двете глобални компании е добра новина и перспектива за още по-широко и ползотворно партньорство с компания от световна величина – и като мащаб, и като опит, в областта на бизнес имотите", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Фортън". Българското дружеството е част от "Ей Джи Кепитъл" (AG Capital) и работи с "Кушман и Уейкфилд" повече от десет години.

"Кушман и Уейкфилд" е една от най-големите в света компания за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти. Създадена е през 1917 г., като днес има 253 офиса в 60 страни и повече от 14 хиляди служители. Компанията управлява активи за над 4 млрд. долара в цял свят. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти - отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?