Две пернишки села ще имат вода веднъж на 48 часа

Язовир "Студена", Снимка: бТВ

Водният режим в Перник се затяга все повече. Ден, след като зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че шефът на местното ВиК Иван Витанов ще бъде уволнен, на сайта на дружеството се появи съобщение, че селата Мещица и Витановци ще имат вода по веднъж на всеки 48 часа от 18 ч. до 5 ч. сутринта.

Мярката се налага заради намален обем в резервоара "Радина чешма", става ясно от съобщението. Новото ограничение влиза в сила в четвъртък.

В друго пернишко село – Големо Бучино – вода ще има веднъж на 24 часа от 21 часа, съобщават още от ВиК. Изобщо не е ясно за колко време ще продължи водоподаването. В съобщението е записано само, че вода ще има до "изчерпване на количеството резервирана вода".

Променя се режимиът и за кв. "Църква". Там водата трябва да тече всеки ден от 15 до 8 ч. сутринта.

Обемът на язовир "Студена", от който се снабдяват градът и околните села, е на критично ниски нива. При капацитет от 25.5 млн. кубични метра в момента във водоема има около 4,6 млн. кубични метра.

Водният режим в Перник влезе в сила на 18 ноември. По план вода трябваше да има по два пъти дневно – от до 5 до 10 и от 17 до 22 часа. Ден по-късно кметът на града Станислав Владимиров обяви, че режимът не се спазва и вода на практика не се пести. След протест пред ВиК и опит да се нахлуе в сградата в сряда, зам.-министърът Нанков обяви, че шефът на дружеството ще бъде освободен.

Междувременно Владимиров подаде сигнал до прокуратурата. Според БГНЕС държавното обвинение се е самосезирало още преди това и е образувана проверка.

Споделяне

Още по темата

Още от България