Две разпореждания за СРС по делото “Цонев” са разписани от Роман Василев

Две разпореждания за СРС по делото “Цонев” са разписани от Роман Василев
Две разпореждания за прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) са подписани от зам.-градския прокурор Роман Василев, като на тях няма подпис на представител на МВР, но са заведени в съответната служба на министерството, която експлоатира СРС. Разпорежданията са по дело № 4048 от 2010 г. (делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдия Петър Сантиров).

Това съобщи в неделя пред Mediapool адвокатът на Цонев Васил Василев, потвърждавайки думите на шефа на парламентарната подкомисия за СРС Христо Бисеров (ДПС), че Роман Василев е разписвал СРС-та вместо вътрешния министър Цветанов.

Междувременно и Цветанов, и Василев заявиха пред Mediapool, че твърденията на Бисеров нямат нищо общо с истината.

Адвокат Василев съобщи, че първоначално разрешенията са разписани по чл. 18 от Закона за специалните разузнавателни средства, който регламентира случаите на неотложност по смисъла, на които подслушването се разрешава само от министъра на вътрешните работи, без разрешение от съд за срок от 24 часа.

Те обаче са поправени ръкописно, с подпис отново на зам.-градския прокурор Роман Василев по смисъла на член 17 от същия закон. Той гласи, че прилагането на СРС може да започне веднага след получаване на писмено разрешени, за което веднага трябва да бъде уведомен вътрешният министър, упълномощен от него зам.-министър или шефът на ДАНС. И в този случай обаче процедурата трябва да бъде одобрена от съд.

В края на април, по време на едно от заседанията по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов, стана ясно, че министър Цветан Цветанов е разпоредил подслушването на основния свидетел – следователя Петьо Петров, като в документите е било записано, че се очаква той да даде, а не да получи подкуп от подсъдимите. Това бе установено от писмо на Роман Василев, изпратено по искане на съда.

От него се се разбра, че на 16 март миналата година (две седмици преди арестите на тримата подсъдими – бел.ред.) заместник - градският прокурор се обадил на министър Цветанов, за да поиска санкцията му за прилагане на СРС през първите 24 часа от разследването. След това обаче неизвестен служител на МВР допуснал "техническата грешка" да мотивира подслушването на следователя Петров с "оперативните данни", че той възнамерява да корумпира Попов и Сантиров.

Тогава наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов неглижира гафа, като обясни, че този проблем е бил отстранен само ден по-късно, когато Апелативният съд в Бургас одобрил използването на СРС. В санкцията на съда правилно било отбелязано, че основният свидетел ще получи подкуп и така доказателствата не били опорочени.

Споделяне

Още по темата

Още от България