Две рециклиращи организации може да останат без лицензи

Две рециклиращи организации може да останат без лицензи

Две от организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки в страната може да загубят лицензите си, тъй като не изпълняват заложените в разрешителните им цели. Това коментира пред журналисти заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, след участието си в семинар, посветен на зелените инициативи.

Предварителен преглед на отчетите на рециклиращите организации показвал, че две от тях не спазват ангажиментите за събиране и преработка на отпадъците от опаковки. До края на април екоминистерството ще има окончателно становище по въпроса с изпълнението на целите на дружествата.

Манева съобщи още, че до един месец четирите организации, които са изтеглили контейнерите си от различни места в София, могат да ги върнат обратно по местата.

Близо година вече част от столичните квартали нямат цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците от опаковки, същото е положението и в други градове на страната. Оправданието на организациите е невъзможност да преработват натрупаните отпадъци заради икономическата криза, както и липсата на средства.
По думите на заместник-министъра се обмисля идеята пунктовете за изкупуване на вторични суровини да станат собственост на оползотворяващите организации. Така гражданите ще могат да предават срещу заплащане отпадъчните материали от хартия, пластмаса и метал, а фирмите ще изпълняват целите си.

Очаква се до края на седмицата Европейската комисия да одобри националния план за разпределение на парниковите квоти между предприятията, добави още зам.-министърът. Екоминистерството е подготвило график за поетапно включване в търговията на всички дружества, които имат право да търгуват с емисии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?