Две самолетни катастрофи - 90 жертви в Куба и Пакистан

Две самолетни катастрофи - 90 жертви в Куба и Пакистан

Две самолетни катастрофи в нощта на четвъртък срещу петък нощ взеха 90 жертви в Куба и Пакистан. Първо самолет на "Аеро Карибиън" с 68 души на борда катастрофира по време на вътрешен полет между Сантяго де Куба и Хавана.

Двадесет и осем от жертвите са чужденци. Други 17 от страни в Латинска Америка, в това число девет аржентинци, седем мексиканци и един венецуелец. Девет от жертвите са европейци - трима холандци, един французин, един испанец, един италианец, двама австрийци и двама германци. При катастрофата е загинал и един японец. Останалите жертви са кубинци.

Спасителните екипи използват булдозери, за да си пробият път до мястото на катастрофата през гъстата растителност в района на градчето Гуасимал, в провинция Санкти Спиритус. До този момент са извадени 7 тела, данни за оцелели няма.Самолетът на държавната компания "Аеро Карибиън" е двумоторен турбовитлов самолет ATR-72-212, произведен от френско-италианската компания Регионални транспортни самолети и е била пусната в действие през 1989 г.

Засега точните причини за катастрофата не са известни, но час след излитането от Сантяго де Куба пилотът на самолета е подал сигнал за спешна ситуация на борда, а после връзката с диспечерите на земята е била прекъсната. В Сантяго де Куба злощастният самолет е пристигнал от столицата на Хаити Порт-о-пренс.

Най-тежката катастрофа със самолет в Куба за последните 30 години е от септември 1989 г. в Хавана. Тогава самолет Ил-62 за Милано катастрофира след излитането и загинаха 115 пътници, сред които 113 италиански туристи, припомня Франс прес. При падането си самолета уби други 40 кубинци.

 Малко по-късно край Карачи, Пакистан катастрофира чартърен полет, нает от италианската петролна компания ЕНИ, предаде Ройтерс. Загиналите са 22, а досега бяха намерени телата на 12 души. Няма данни колко от жертвите са чужденци и каква е националността им.

Споделяне

Още от Свят