Две сепаратистки партии в Каталуния се споразумяха за нова коалиция

Пере Арагонес от Републиканска левица на Каталуния

Две каталунски сепаратистки партии съобщиха, че са постигнали предварително споразумение за сформиране на коалиционно регионално правителство. С това се слага край на продължилата три месеца политическа безизходица след произвеждането на парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Лявата партия Републиканска левица на Каталуния (РЛК) и дясноцентристката "Заедно за Каталуния" са политически съперници на местно и регионално ниво, но са на едно мнение, че областта трябва да се отдели от Испания.

Икономически развитата Каталуния е дълбоко разделена по въпроса за провъзгласяване на независимост от Испания, стъпка, на която Мадрид остро се противопоставя.

Според договорката правителството на Каталуния ще бъде оглавено от Пере Арагонес от РЛК. РЛК и "Заедно за Каталуния" се извиниха за дългия процес по съставяне на правителство и в обща декларация обещаха "да управляват с мисъл за всички и да постигнат напредък по общата цел за независимост".

Антисепаратистката Социалистическа партия на Каталуния, която спечели най-много гласове на изборите на 14 февруари, каза, че тази коалиция ще управлява в интерес само на "половината Каталуния", пише в."Паис".

Приблизително половината каталунци искат независимост за областта, докато другата половина искат тя да остане част от Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?