Две смолянски села все още са откъснати от света

Две смолянски села все още са откъснати от света

Две села в Смолянско - Мугла и Горово, остават откъснати от света заради свлачища в резултат на проливните дъждове от последните дни. Обстановката в региона обаче постепенно се нормализира. Бедственото положение в Смолян беше отменено, но остана в сила за 37 села от общината, обяви кметът Николай Мелемов пред БТА. Отменено беше и бедственото положение в община Девин.

Според местните власти нивата на реките в областта са спаднали под критичното, а язовирите имат достатъчно обем, за да поемат придошлите води.

"Поддържаме постоянно връзка с Мугла и Горово, положението е много сериозно – има голямо свлачище, което е затворило пътя. Има опасност и от нови свличания, като това усложнява обстановката", съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов, цитиран от бТВ.

По думите му няма бедстващи хора в двете блокирани села. Кметът не се нае да прогнозира кога ще бъде отворен пътят към населените места. По-късно пред БТА той обясни, че пътят за Мугла бил разрушен от множество свлачища и вероятно ще са нужни дни, за да се разчисти. За да се отвори пътят до Горово, пък трябвало да се укрепи 10-метров участък. Общината ще достави необходимите продукти на хората в двете откъснати села.

Заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров заяви, че всички деца в областта ще могат да отидат на училище и на детска градина в понеделник.

До края на седмицата трябва да се направи оценка на щетите по публичната инфраструктура, каза областният управител Недялко Славов, цитиран от "Фокус".

Споделяне

Още от България