Две смолянски села все още са откъснати от света

Две смолянски села все още са откъснати от света

Две села в Смолянско - Мугла и Горово, остават откъснати от света заради свлачища в резултат на проливните дъждове от последните дни. Обстановката в региона обаче постепенно се нормализира. Бедственото положение в Смолян беше отменено, но остана в сила за 37 села от общината, обяви кметът Николай Мелемов пред БТА. Отменено беше и бедственото положение в община Девин.

Според местните власти нивата на реките в областта са спаднали под критичното, а язовирите имат достатъчно обем, за да поемат придошлите води.

"Поддържаме постоянно връзка с Мугла и Горово, положението е много сериозно – има голямо свлачище, което е затворило пътя. Има опасност и от нови свличания, като това усложнява обстановката", съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов, цитиран от бТВ.

По думите му няма бедстващи хора в двете блокирани села. Кметът не се нае да прогнозира кога ще бъде отворен пътят към населените места. По-късно пред БТА той обясни, че пътят за Мугла бил разрушен от множество свлачища и вероятно ще са нужни дни, за да се разчисти. За да се отвори пътят до Горово, пък трябвало да се укрепи 10-метров участък. Общината ще достави необходимите продукти на хората в двете откъснати села.

Заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров заяви, че всички деца в областта ще могат да отидат на училище и на детска градина в понеделник.

До края на седмицата трябва да се направи оценка на щетите по публичната инфраструктура, каза областният управител Недялко Славов, цитиран от "Фокус".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?