Две стада са заразени с чума в Шарково и Болярово

Планираната за четвъртък евтаназия се отлага, кабинетът иска подкрепа от НС

Две стада са заразени с чума в Шарково и Болярово

Заразените в момента с чума в Странджа стада са две – в Шарково и в Болярово. Планираната за четвъртък евтаназия на животните се отлага. Правителството иска подкрепа от парламента за мерките срещу спирането на чумата по дребните преживни животни, защото "не може ние да спасяваме държавата и някой да е срещу нас". Това стана ясно от изявленията на министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на земеделието Румен Порожанов по време на извънреден брифинг в МВР в четвъртък веднага след сутрешното заседание на щаба за справяне със ситуацията.

Борбата с чумата

В две от стадата има констатирана положителна проба. Едната е в село Шарково и вторично възникване на болестта в град Болярово. Огнището е вторично, защото е възникнало в стадо, чийто собственик има роднинска връзка с фермер от село Крайново, където преди това беше открито огнище, т.е. то е свързано е с вече установен случай, обясниха от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Задължителната процедура – евтаназия на животните временно се отлага и в четвъртък няма да има, каза Порожанов. Той уточни, че животните на баба Дора не са били на оборен режим, били са контактни със заразени стада и е необходимо също да бъдат хуманно умъртвени.

Всяка заповед, издадена от изпълнителния директор на БАБХ, е на базата на протоколи с положителни проби, каза Порожанов. Уточни, че всички заповеди са качени на сайта на БАБХ.

Междувременно продължава дезинфекцията на входа на населените места под засилен контрол и в присъствието на екипи. "Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е, но ни притеснява ситуацията, която се нагнетява около целия този процес", каза още Порожанов.

Именно напрежението в обществото, нагнетявано допълнително от БСП и други политическите формации е провокирало решението за отлагане на планираната в четвъртък евтаназия, обясни вътрешният министър Валентин Радев.

"Не може ние да спасяваме държавата и някой да е срещу нас"

"Създаваме местен координационен щаб в община Болярово. Искаме изслушване пред цялото Народно събрание (НС) и одобрение за мерките, които предприемаме. Не може ние да спасяваме държавата и някой да е срещу нас", каза Валентин Радев.

От думите му стана ясно, че с присъствието си на протеста на животновъдите пред Министерския съвет преди ден лидерът на левицата Корнелия Нинова е "разколебала" действията на изпълнителната власт.

"Ще получим още проби, за да знаем как да продължим работата през деня. Втората причина е доверие у някои политически сили. Вчера имаше митинг – госпожа Нинова каза, че не ни убедиха, че има чума. И отново ни разколеба", аргументира се Радев за отлагане на евтаназията на животните.

Вътрешният министър уточни, че ще разговаря и с председателя на парламента Цвета Караянчева, да ги допусне на заседанието на депутатите в петък "и да поискаме потвърждение на правилността на действията ни".

"Иначе днес мерките – засилваме охраната, контрола и нещата, които задържат огнищата, да не се разпространява. И нека всички на място да се допитват до местния координационен щаб. Тези, които се опитват да идват, да не идват. Да ограничим движението. Сами да се спасим", призова Валентин Радев.

През последните дни в Шарково пристигнаха протестиращи от страната с намерение да попречат на екипите на БАБХ да евтаназират животните. Това наложи засилване на полицейското присъствие в района. Корнелия Нинова също не пропусна да отиде на място, за да се обяви в защита на потърпевшите животновъди.

Корнелия Нинова: Управлящите си измиха ръцете с оставките

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова опонира на вътрешният министър Валентин Радев.

"Чухме сутринта министър Радев да казва, че по време на председателския съвет в Народното събрание ние сме постигнали пълно единодушие за мерките по кризата със заболяването в Странджа да продължат. За да докажем, че това не е вярно, поискахме стенограмата от председателския съвет. Ако тя ни бъде предоставена, ще покажем кой каква позиция е заел и за какво е настоявал", каза Нинова пред журналисти в парламента.

Според нея управляващите са започнали едва днес да изпълняват мерките, за които левицата е настоявала - дезинфекцията на стопанствата. "До вчера нямаше такава, влизаше се и се излизаше съвсем спокойно. Животните се загробваха без да се обработват с препарати. Чак сега започнаха да изолират районите. До онзи ден движението беше свободно", обясни Нинова.

Тя добави, че БСП е поставила условие да не се влиза насила в домовете на хората, а да им се предостави протокол от пробите и резултатите. "На никой не му беше предоставен документ, че животно от неговото стадо е дало положителни резултати", каза лидерът на левицата.

"Днес рано сутринта министърът обяви от телевизията, че в Болярово има огнище на заболяване по животните. Кметът на Болярово не знае нищо за това. Хората изпаднаха в паника, защото са го чули от телевизията. Това е една от грешките, които управляващите правят", заяви още Нинова. Тя добави,че управляващите трябва първо да информират хората на място, да поставят съответния район под карантина и след това да правят изявления.

"Управляващите измиха ръцете си с оставката на зам.-министър и директори на дирекции, но политическата отговорност за всичко, случило се в Ямболска и Бургаска област, трябва да бъде на най-високо ниво", каза Нинова.

"И да нямахме досега съмнения, че болестта е чума, сега вече имаме. Как може вчера и стопаните да се съгласят да бъдат продължени мерките, защото болестта е страшна и ще се зарази цялата страна, а днес правителството да спре това решение", попита лидерът на БСП.

Тя добави, че решението е взето, не защото БСП им пречи, а защото чакат да дойдат резултати от някакви проби. "Никога не сме твърдели, че болестта не е чума, искахме доказателства. Ако ги имат, защо днес чакат нови резултати от проби?", попита още председателят на БСП.

Евродепутат от БСП пита ЕК за чумата

Междувременно евродепутатът от БСП Момчил Неков съобщи, че е изискал директно от френската лаборатория резултатите от изследванията, за да се види в кои точно стада има установени случаи на чума.

Той е отправил и запитване към Европейската комисия дали е щяло да има санкции за България, ако вместо евтаназирани, животните са били поставени под карантина. Питането е изпратено на 12 юли. Настоявам за отговори в най-кратки срокове от всички европейски институции, каза Неков.

Според Директива 92/119 чл.5 умъртвяването е мярка, която се прилага само при доказани случаи на чума в стадо, а не в цяло населено място, което трябва да бъде поставено под карантина и наблюдение, разясни Неков. Колко такива стада има във всички селища никой не обявява, допълни той.

В сряда Момчил Неков, който е единственият български евродепутат член на земеделската комисия в ЕП, е бил на посещение в села от община Болярово и община Средец. Фермери от селата Факия и Момина църква са му казали, че се взимат проби от животните, но на хората не се казва нищо.

Президентът очаква политика, която решава проблеми

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които всъщност нямат никакво значение за хората в Странджа. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос дали оставките в Министерството на земеделието са достатъчни за успокояване на напрежението, възникнало след масовото унищожаване на животни в Странджа.

В сряда премиерът Бойко Борисов освободи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров и нареди на Порожанов освобождаването на още трима ръководни кадри от МЗХ.

Румен Радев каза, че протестът на животновъдите пред Министерския съвет в сряда, за който беше обявено, че е постигнал успехи, не кореспондира изобщо с нуждите на местните стопани в района на Странджа и с тяхното виждане как да възстановят поминъка си.

"Този протест само послужи за намаляване на напрежението, но проблемите остават и растат", каза Радев. Според него трябва да се се реши въпросът как хората да останат в региона, след като им е взет поминъкът. Президентът отново призова институциите за сериозна и устойчива политика към пограничните райони.

Попитан дали темата ще бъде обсъдена на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, Румен Радев каза, че очаква резултатите от предприетите действия за справяне с кризата и как правителството ще се ангажира, за да помогне реално на засегнатите стопани.

"Хвърлянето на пари не решава въпроса. Първо, те са недостатъчни, за да компенсират реалните загуби и пропуснати бъдещи ползи и, второ, тук трябва да се приложат всеобхватни мерки, специално за този регион", призова Румен Радев.

Преведени пари

Междувременно от БАБХ съобщиха, че са преведени още 61 000 лева обезщетения за фермери от ямболските села Странджа и Крайново, чиито животни бяха умъртвени заради чумата.

Изплащането в Странджа е от 11:30 часа, а в Крайново – от 13 часа. По банков път са преводите за стопани, подали молба за изплащане по банков път. Останалите се получават на касите на общините.

В понеделник бяха преведени и компенсациите на фермерите от селата Кости и Воден – първите с избити животни още през юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България