Две световни фирми искат да търсят газ в българското Черно море

Министър Петкова се надява до март да се предоговорят цените с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3

Две световни фирми искат да търсят газ в българското Черно море

Увеличаването на местния добив на газ и нефт, както и предоговаряне на условията за дългосрочно изкупуване на ток от двете топлоцентрали "Марица Изток" 1 и 3, финансовите ревизии в сектора бяха изтъкнати от правителството като стъпки за решаване на проблемите в енергетиката. Това стана ясно по време на деветата среща на правителството с бизнеса, организирана от "Капитал", на която обстойно бяха дискутирани мерките за оздравяване на сектора и намаляването на зависимостта на страната от руските енергийни доставки. Появи се дори предложение България да купува газ заедно със съседните държави, за да се постигат по-ниски цени.

Едната новина е, че две световни компании проявяват интерес да се включат във все още необявените от правителството конкурси за търсене на природен газ и нефт в Черно море.

Повишението на цената на тока за бита пък ще зависи от това дали управляващите ще променят модела на енергийния пазар или той ще остане същият. Ако се запази сегашното положение, енергийният регулатор ще изготви график за поскъпване на тока в следващите две-три години.

"До пролетта е крайният срок да обезвредим цъкащата бомба в енергетиката", каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. По думите му в малкото оставащо дотогава време трябва да се вземат законови поправки за изваждане на заводските централи и неефективните топлофикации от ангажиментите на НЕК да купува тока им на преференциални цени. Това ще облекчи разходите на държавната компания, чиято загуба за 2014 г. реално е била 500 млн. лв., но със счетоводни трикове е сведена до 150 млн. лв., според изявлението на депутата от ГЕРБ.

Дотогава енергийното министерство очаква също да свали цената на задължително купуваната електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3", които са собственост съответно на американските компании "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", като във втората централа участие има и държавната НЕК. Енергийният министър Теменужка Петкова изрази надежда скоро да може да съобщи положителни новини около предоговарянето на дългосрочните контракти, но отказа да коментира каква е преговорната позиция на българската държа и с колко се надява да бъде свалена цената на тока от двете централи.

Финансови ревизии и в частната енергетика

Министърът очаква също така в следващите месеци да приключат назначените с поемането на поста ѝ финансови ревизии в енергийните дружества, които се правят за три години назад и обхващат не само държавните компании, но и частните. Вече се проверяват НЕК, ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Поетапно ще се правят проверките и в другите дружества и на базата на получената информация ще се вземат "правилните управленски решения", по думите на Петкова. Тя не коментира дали вече са открити нарушения.

Петкова акцентира върху мерките за повишаване на енергийната независимост. Вече бил заявен интерес от две световни компании към намерението на правителство да обяви конкурси за даване на разрешително за проучване и търсене на нефт и газ в два терена в дълбоките ни води на Черно море – "Терес" и Силистар", които са разположени един до друг. Петкова отказа да съобщи кои са фирмите, но увери, че скоро обявата за двата конкурса ще бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз. Делян Добрев пък каза, че очаква до юли да има избрани компании да проучват двата блока.

Борисов ще търси съдействието на Турция, за да останем в транзита

Управляващите отново акцентираха върху нуждата от газовите връзки със съседните държави за диверсификацията на доставките на синьо гориво. Премиерът Бойко Борисов заяви пред бизнеса, че "след провала на проекта за газопровода "Южен поток" ще потърсим съдействие от Турция с водещата роля на Европейския съюз, за да остане България в транзита на газ". Той обвини правителството "Орешарски" за това, че Русия се отказа от тръбата, която трябваше да минава през България, за да доставя руски газ за Западна Европа.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова коментира, че взетото решение за 10-процентно поскъпване на тока от октомври е само малка стъпка за оздравяване на сектора, която обаче е била приета болезнено от гражданите. В същото време тя посочи, че регулаторът не е приел исканията на енергийните дружества за вдигане на цените им, "въпреки че те имаха основания за това искане" и с ясното съзнание, че дружествата ще отчетат загуби за 2014 г.

По повод постоянните питания дали ще се повишава цената на тока, Тодорова каза, че "цената ще се повиши, когато стане ясно как ще се развива българският пазар на електроенергия - дали ще я има фигурата на единствен обществен доставчик (какъвто в момента е държавната НЕК – бел. ред.) и нещата ще продължат по същия начин". Тя изказа личното си мнение, че ако се окаже така, че системата остане същата и не се направят достатъчно стъпки за либерализацията на пазара на едро, без който не може да има освобождаване на пазара на дребно и избора на предпочетен доставчик на ток за бита, тогава ще се върви към изготвяне на краткосрочен план за развитието на цените на тока.

Според вицепремиера Томислав Дончев обаче и правителството, и регулаторните органи трябва да държат цените на енергийните ресурси ниски не толкова за домакинствата, колкото за бизнеса, за да е по-конкурентоспособен.

Плевнелиев: Наслушахме се на заклинания в енергетиката

Във форума се включи и президентът Росен Плевнелиев, според когото енергийната диверсификация е въпрос на национална сигурност. "В годините на прехода се наслушахме на "заклинанията" за България като енергиен център. Истината е, че от комунистическо време досега, ние сме енергиен център - притежаваме добър и разнообразен микс от енергийни мощности с два пъти по-голям капацитет от собственото ни потребление, изнасяме ток и транзитираме газ за други държави. И докъде го докарахме?", коментира държавният глава.

По думите му в енергетиката се работи на парче и на тъмно, а позициите по големите енергийни проекти се менят като "ветропоказател". "Почти всяка обществена поръчка в българската енергетика е обвита от съмнение и е била поводи за скандали", каза президентът.

Затова и той не се впечатлявал от планове за построяване на газов хъб у нас, каквато идея лансира премиерът Бойко Борисов макар и да не бил против предложението. Плевнелиев заяви, че истински ще се впечатли, ако България и регионът се интегрират с европейския газов пазар.

По-ниски цени, ако пазаруваме газ заедно със съседките си

Според Даниел Грос, директор на Център за европейски политически изследвания и съветник на президента Росен Плевнелиев, България трябва да се съсредоточи върху енергийната ефективност, диверсификацията на източниците, по-добра финансова система и регулатори. Според него България трябва да създава енергийни съюзи с държавите от региона, за да избегне огромната зависимост от Русия, от гледна точка на енергийните източници. Икономистът е на мнение, че ако България успее да диверсифицира източниците си на енергийни ресурси, тя ще успее да постигне и по-ниски цени при договарянето им.

Според него по-ниски цени ще бъдат възможни и при сформирането на обединения между съседни държави, като по този начин ще се поръчват по-големи количества. Грос смята също, че подобни обединения ще помогнат за повишаване на ефективността при самите поръчки, което отново ще доведе до по-малки разходи за отделните страни. "Много често държавите поръчват енергийни ресурси в количества, които в крайна сметка се оказва, че не са им необходими", каза Грос.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?