Две трети от асансьорите в България са за ремонт или подмяна

Снимка: БГНЕС

Около 80 000 от асансьорите в страната се нуждаят от спешен ремонт, подмяна или изваждане от употреба, заяви председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков, цитиран от БГНЕС. По данни на организацията в България има около 120 000 асансьора.

За подмяна на остарелите и опасни съоръжения с модерни асансьори ще са необходими 45 млн. лева, сочат примерни изчисления на асоциацията. Новите асансьори пък са с 80% по-висока енергийна ефективност и регионалното министерство може да помисли да ги вкара в програмата за енергийна ефективност. Така сумата няма да е изцяло за сметка на домакинствата, тъй като програма "Регионално развитие" финансира безвъзмездно 50% от мерките за повишаване на енергийната ефективност. За 10-15 години всички стари асансьори в страната могат да се подменят, смятат от асоциацията.

Те настояват Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която контролира дейността, свързана с асансьорите, да премине към регионалното министерство, а не към икономическото, както е в момента. Според тях, тогава нещата ще потръгнат.

От асоциацията предлагат да се направи обследване на всички асансьори в страната, да се изготви анализ, на чиято база държавната администрация да изготви програма за действие.

"Трябва да се види истината, която се крие от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Хората се возят в потенциални убийци. Трябва реформа", каза Маринков.

Споделяне

Още от България