Две трети от българите определят като лоши работните условия

Две трети от българите определят като лоши работните условия

Близо две трети от българите (65%) определят работните условия като лоши, а 47% смятат, че те са се влошили през последните пет години. Това показват данните на Евробарометър за удовлетвореността от работата на гражданите на ЕС.

Като цяло проучването сочи, че 53% от европейците определят работните си условия като "добри", като 57% от анкетираните са на мнение, че ситуацията се е влошила за последните пет години. 12% от европейците пък са на мнение, че работните условия са се подобрили.

У нас 14% от анкетираните заявяват, че условията се подобряват, а за 34% няма никаква промяна.

Ситуацията в Гърция се различава значително от средното за европейските държави. Кризата явно се е отразила и само 38% от анкетираните са удовлетворени от настоящите си работни условия. За 88% има влошаване на картината през последните пет години.

В същото време 42% от естонците отчитат подобрение на работните условия за последните пет години. Това е и най-високият процент за ЕС, според данните на Евробарометър.

Една от целите на проучването е да провери и как европейците постигат баланс между професионалния и личния си живот.

Данните за България показват, че 71% от сънародниците ни са доволни от постигнатия баланс. Незначително по-висок е средният за ЕС процент – 74 на сто.

В същото време анкетираните в ЕС се оплакват от стреса на работното място (53%), от темпа на работата (28%) или от работен ден с продължителност над 13 часа (за 48% от респондентите).

73% от българите са доволни от работното време (при 80% средно за ЕС), а 77% са удовлетворени от автономността, която имат на работното си място, показват още данните от проучването. 

Споделяне

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?