Две трети от българите са в състояние на тревожност, една пета са с психични заболявания

Две трети от хората в България са в състояние на тревожност, а около една пета имат психически заболявания. Това заявиха специалистите по психиатрия пред парламентарната здравна комисия, които ги покани във връзка със зачестилите инциденти с психично болни и увеличаването на броя на самоубийствата.

Половината от хората с психично заболяване не достигат до лечение, заявиха психиатрите пред депутатите. Причината е в достъпа до психиатрична помощ, който минава през личния лекар. Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова изтъкна, че проблемът с психичните заболявания се подценява и от политиците, и от обществото, а именно, че тези заболявания са водещите причини за хронична болестност и инвалидност, предаде БНР.

По думите на проф. Миланова у нас около 2000 души на 100 000 от населението се нуждаят от психиатрични грижи. Проблемът със самоубийствата е много тревожен, въпреки че се намираме около средния брой за Европа. Докато страните от Евросъюза, обаче, правят най-много разходи за лечение на депресията и деменцията, България дава най-малко. У нас не се предоставя социална помощ на психично болните. Няма регламент за транспортирането им в болница в острите състояния. Това прави най-често полицията. Липсва регистър на хората, опасни за себе си и за околните.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?