Изследване на "Маркет линкс"

Две трети от гражданите одобряват мажоритарния вот и задължителното гласуване

Две трети от гражданите одобряват мажоритарния вот и задължителното гласуване

Две трети от гражданите или 66 процента одобряват мажоритарния вот, а 63 процента подкрепят въвеждането на задължително гласуване, сочи изследване на агенция "Маркет линкс", изготвено по поръчка на фондация "Конрад Аденауер" и проведено между юли и септември сред 1200 пряко интервюирани пълнолетни българи.

Най-голям консенсус има за ограничаването на монополите – 80% от анкетираните застъпват тази теза.

Сред другите проблеми, за които има обществено съгласие, са нуждата от конструктивна опозиция (67% подкрепят), партиите да правят компромис с партийните си интереси за сметка на интереса на гражданите (60%).

Над 90% от гражданите са съгласни или са склонни да се съгласят, че политиците говорят празни приказки. Повече от 60% от хората не вярват на техните обещания, почти половината изпитват недоверие в институциите, а 44% не смятат, че има партия, която отстоява интересите им.

По-малко е съгласието по въпроса трябва ли свобода на бизнеса от държавата - така смятат 49%, докато 31% са на обратното мнение. Според половината интерюирани политиците трябва да решават конкретни проблеми на гражданите, а 30 на сто твърдят, че по-важно е те да отстояват принципи.

Равни сили на привържениците и противниците на национализацията

Силно е разделението по въпроса трябва ли да се национализират приватизирани предприятия - идеята одобряват 40%, а 43 процента са на обратното мнение.

В отговор на затворен въпрос за кого биха гласували, ако изборите са днес - 23.8% са посочили ГЕРБ, 20.5% - БСП, а 5.5% - Реформаторския блок. Следват ДПС с 4.8%, "Атака" – 3 процента, а за НФСБ – 2.1%. Тази част от изследването е направена през октомври.

Една трета от участниците в изследването се определят като "десни", а 26.9 на сто - като "леви". Малко над 20 процента не се определят, а 14% смятат, че имат центристки възгледи. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 46.3% от десните избиратели, за Реформаторския блок - 15 на сто, за НФСБ - 4 процента.

ГЕРБ припозната като обединител на десницата от една трета от десните избиратели

Близо една трета от участниците в изследването, определили се като десни, смятат, че най-добро за дясното ще бъде обединение около ГЕРБ. Една пета искат изцяло нова дясна партия от нови хора, а 17% са на мнение, че за дясното е най-добре ГЕРБ да се утвърди в сегашния си вид като най-голяма дясна партия. Малко над 14% смятат, че е необходимо обединение на всички център-дясно партии в България без ГЕРБ.

Няма изненадата и при нагласите в зависимост дали участниците са се определили като десни или леви. Две трети от десните и 38% от всички интервюирани са за оставка на правителството и незабавни избори, но само 38.1% от десните и 22.3% от всички запитани мислят, че такъв изход е вероятен. Половината от определилите се като леви смятат, че спирането на протестите веднага е най-добро за страната.

При предсрочни избори и нов парламент най-добро за България би било широко програмно правителство от експерти, смятат 32.5% от десните и 38.3% от левите в изследването. За еднопартиен кабинет, съставен от партията победител, са едва една десета от левите и 30.2 на сто от десните.

Социолозите заключават, че десните принципи имат сериозна база сред избирателите и доминират общественото съзнание. При обединение на десните електорални сили и при активизиране на десните избиратели те имат шанс да управляват, е един от изводите в изследването.

В него се казва още, че е необходимо да се търси нова идентичност на новите десни проекти и да се инвестират усилия в налагане на лидери и техния авторитет.

Три четвърти от изследваните 220 работодатели се определят като десни

Изследването по поръчка на "Конрад Аденауер" включва и онлайн анкета сред 226 собственици и работодатели. От тях три четвърти се определят като десни и също толкова заявяват, че политическата ситуация създава проблеми пред бизнеса им. Малко над една десета се определят като центристи, а 7.3% - като леви.

За три четвърти от работодателите основният проблем пред бизнеса е несигурната политическа ситуация, за 62% - бюрократичните спънки, тромави и непрозрачни процедури, а за малко под 60 на сто - липсата на квалифицирани кадри. От забавени плащания от страна на държавата се оплакват 35%, а от закъснения при връщането на ДДС - една четвърт.

Почти половината от интервюираните собственици и работодатели не виждат партия или коалиция, която да стои близо до интересите на българския бизнес. При тези, които виждат такава партия, лидер е Реформаторския блок с 25 процента подкрепа, а ГЕРБ има два пъти по-малка подкрепа - 13.6%. Следва партията на бизнесмена Христо Ковачки "Лидер" с 2.5%.

Оставката на правителството и незабавни избори са най-добър вариант за страната според 45.5 на сто от представителите на бизнеса, отговорили на въпроса - общо 88 души или 1/3 от всички. Едва 22.7% обаче виждат такъв изход като най-вероятен. Най-много - малко под 45%, смятат, че най-вероятно изборите ще са през май 2014 г.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?