Две трети от кантарите на пазара в столичния квартал "Борово" с нарушения

15 на сто от проверените везни не отговарят на законовите изисквания

Две трети от кантарите на пазара в столичния квартал "Борово" с нарушения

Общо 114 от проверените 801 кантара на 26 общински пазари и борси ни отговарят на законовите изисквания към тях. Това са 15 на сто от всички проверени везните, сочат данните на Главна дирекция "Метрологичен надзор" (ГД МН) на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Проверките са направени от началото на септември до момента и са обхванали 751 търговци, които работят на 26 общински пазари и борси в градовете София, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Търговище, Шабла, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Троян, Ловеч, Видин, Монтана, Берковица и Враца.

За 80 броя везни е установено, че не са преминали изискуемите процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания.

Други 34 кантара не са преминали изискуемата последваща проверка. Такава се изисква за везните в употреба и се осъществява ежегодно. След което последващата проверка се удостоверява с определените за целта знаци.

Анализът на резултатите от проверката показва, че на някои от проверените пазари установеният процент на несъответстващите везни чувствително надвишава средния процент за страната.

Такива са например два софийски пазара - в квартал "Борово" с 66 % несъответствия на везните и пазар "Димитър Петков" с 40 % несъответствия.

В страната се открояват общински пазар "Младежка" в пловдивския район "Централен" с 41 % несъответствие, общинският пазар в Монтана с 41% несъответствия, общинският пазар в Берковица с 46 % несъответствия и стоковото тържище в Сливен с 33 % несъответствие.

За констатираните нарушения на Закона за измерванията на търговците, които използват несъответстващи на законовите изисквания везни са съставени 103 акта за установяване на административни нарушения. На още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

ДАМТН стартира масови проверки на търговците от началото на септември, когато е най-активния сезон за търговия с плодове и зеленчуци. Проверките обхващат пазари, борси за плодове и зеленчуци, открити търговски маси, където везни се използват при продажбата на закупените от потребителите продукти.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до 30 октомври във всички региони на страната. Пазарите, на които са установени най-много нарушения ще бъдат обхванати с повторни проверки, с цел предотвратяване използването на неразрешени за търговски плащания везни, посочват от ДАМТН.

Споделяне

Още от Бизнес