Две трети от лекарите в ТЕЛК са пенсионери и системата е в опасност

Две трети от лекарите в ТЕЛК са пенсионери и системата е в опасност

Лекарите, които правят медицинска експертиза на работоспособността са на изчезване. От общо разкрити 233 щатни бройки за лекари в трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК), едва девет души са на възраст под 50 години, а 154 или две трети от тях са пенсионери. Има дори експерти, които са над 85 годишна възраст. Това поставя системата на медицинската експертиза пред срив, ако не се предприемат спешни мерки, предупреждават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

В цялата страна, например, функционират едва четири очни ТЕЛК и за освидетелстване се чака по пет години.

Една от причините за състоянието на системата е, че професията е непривлекателна. Лекарите от ТЕЛК не веднъж са били обвинявани, включително от политици, че срещу подкупи издават фалшиви експертизи за инвалидност, на което се дължи и големият брой инвалидни пенсии.

Не са единични случаите, в които лекарите от ТЕЛК са били хващани и осъждани за искане и получаване на подкуп. Лекарите от комисиите обаче смятат, че основната вина за високия брой инвалидни пенсии не е тяхна, а на социалната система. Т.е. лекарите твърдят, че издават решенията си с пълно основание, но не могат да отговарят за социалните придобивки, които носят след себе си тези решения и дали е във възможностите на държавата да ги осигури.

Медиците от трудовата експертиза посочват, че решението на ТЕЛК е станало заветна цел за много хора на възраст, близка до пенсионната, на които не достигат съответната възраст или трудов стаж, за да се сдобият с инвалидна пенсия.

Освен това те многократно са давали пример, че освидетелстваните от ТЕЛК не са толкова много, като се има предвид какъв е общият брой на хората, страдащи от заболявания, за които се дава процент инвалидност.

През миналата година се стигна и до законова поправка, според която лекарите са задължени да възстановяват изплатените обезщетения или пенсии за инвалидност, ако впоследствие решението им бъде отменено или изменено от горестоящия административен орган или административен съд.

Наред с това лекарите от медицинската експертиза получават заплати от порядъка на 500-600 лева при изискване за специалност и минимум десет години стаж по нея. На тези медици е забранено да работят като лекари, извън дейността им в ТЕЛК, тоест те нямат възможност за допълнителен доход.

Условията на работа също не са добри – най-често кабинетите им са в запуснати помещение с остаряла техника.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?