Две трети от мандрите, ползващи растителни мазнини, вече отказали заместителя

Две трети от мандрите, ползващи растителни мазнини, вече отказали заместителя

Около две трети от млекопреработвателните предприятие, които досега са влагали растителни мазнини в продукцията си, са се отказали от заместителя и вече ще работят само с мляко, стана ясно от справка, обявена от директора на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов във вторник пред БНТ.

От общо 76 такива млекопреработвателни предприятия, едва 29 са подали заявления, че ще продължат да произвеждат по същата технология, след като влязлата в сила от 1 януари 2013 г. наредба на земеделското министерство забранява на мандрите да произвеждат едновременно и изцяло млечни продукти, и продукти с растителни мазнини.

 

“Започнахме проверки, започваме да взимаме и проби от търговската мрежа. Тази наредба, така, оказва голям ефект върху нашите млекопроизводители, тъй като преди влизането в сила на наредбата имаше 76 предприятия, които работеха и млечни, и растителни мазнини. Към момента са заявили 29 - редуцирани са, две трети от предприятията са редуцирали дейността си със слагане на растителни мазнини...Това означава, че останалата част до 76 ще работят единствено и само с мляко, което пък ще има търсене на пазара на мляко, на суровината мляко, което е стимул за нашите млекопроизводители, за фермерите“, коментира Войнов.

 

Той уточни още, че забрана за използване на сухо мляко в млечните продукти няма, но то може да бъде максимум до 20 процента от съдържанието.

 

Ако бъде установено нарушение и някой продукт се представя като млечен, но в него са вложени растителни мазнини, глобата за производителя е 10 000 лв. При повторно нарушение следва отнемане на лиценза за работа.

 

Войнов предупреди за очакван проблем с дребните млекопроизводители от Родопския регион, тъй като качеството на млякото им не отговаря на европейските изисквания и след края на 2013 г. то вече няма да може да бъде влагана в промишленото производство на млечни продукти.

 

“В планинските райони, Родопите, там фермите, животновъдните обекти са с по една, две крави. Това сборно мляко, сега имаше дерогация от Европейската комисия, се работеше в предприятия, които имаха две линии - едната за качествено, отговарящо мляко по европейски стандарт, и другото за неотговарящо. И това мляко, което е неотговарящо, отиваше за направата на сирена и кашкавал с дълъг период на зреене. Сега дерогацията в края на годината изтича и би следвало да не получим друга дерогация, тъй като тя е втора за България и Румъния, и оттам насетне това мляко вече, което не отговаря на европейските стандарти, не може да влезе в хранителната верига. Трябва да се използва само за лична консумация, а обектите, такива малки обекти са доста. Те са към 80 хиляди обекта, 80 хиляди животновъдни обекта с около 200 хиляди животни, които дават мляко“, обясни Войнов.

 

Той отчете, че нарушенията, засечени от инспекторите по време на празниците, са два пъти по-малко в сравнение с миналата година. “Имаме над 10 хиляди проверки, към 150 акта, 18 затворени обекта, към 800 килограма сме конфискували и бракували храна, което в сравнение с миналата година е доста малко. За мен е радостното, че няма нито един хранителен инцидент по празниците, тъй като имаше сериозно пазаруване, а ресторантите работеха на шест. Има доста туристи по зимните курорти, отчита се ръст на туристите. Така че спокойно преминаха празниците по отношение на храната“, съобщи Войнов.

 

 

Войнов коментира и пропуска в данъчната си декларация, констатиран от Сметната палата. Той не е декларирал лизингово задължение за лека кола "ТОЙОТА РАВ 4". “Виновен съм...Попълва се имотна декларация, а тя не се води на мое име. Тя е на лизинговата компания, така че пропускът, пропускът е мой и следва да понеса съответните санкции, както са разписани в закона. Но, пак казвам, не е нещо умишлено, тъй като съм счел, след като не се води на мое име автомобилът, не съм го попълнил като моя собственост“, каза Войнов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес