Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Две трети от общините в Софийско с кметове на първи тур

Втори опит на бившия футболист Христо Йовов в Своге, бившият шеф на НСО Димитър Димитров е избран за кмет на Етрополе

1 коментар
Бившият национал по футбол Христо Йовов отива на балотаж за кмет на Своге

Две трети от общо 22 общини в Софийска област имат избрани кметове още на първия тур. Това показват публикуваните резултати на Общинските избирателни комисии.

Най-убедителната победа е на кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков с близо 93%. Той печели пети пореден мандат от 2003 г. насам. Алекси Кесяков е независим и не е подкрепен от никоя политическа партия, а в края на септември беше избран и за кмет номер едно за мандат 2015 – 2019 г. Челопеч е общината с най-високата средна заплата в страната, заради златната мина и инвестицията на "Дънди Прешъс".

ГЕРБ печели кметските места още на първия тур в шест общини, с досегашните си кметове. Това са Годеч, Долна баня, Драгоман, Ихтиман, Костенец и Сливница.

БСП печели кметове в четири общини още на първи тур. Това са Антон, Правец, Самоков и Чавдар.

Още на първи тур са избрани кметовете и на общините Ботевград – Иван Гавалюгов (партия МИР), Мирково – Цветанка Йотина (СДС), Етрополе - Димитър Димитров (независим), и Горна Малина - Ангел Жиланов (Инициативен комитет)

Балотаж в неделя ще има в 7 общини – Божурище, Елин Пелин, Златица, Копривщица, Костинброд, Пирдоп и Своге.

В по-голямата част от общините ГЕРБ взима превес над БСП в общинските съвети. Повечето общини ще бъдат управлявани от пъстри мнозинства.

Обвиненият преди избори кмет на Божурище води след първия тур

На изборите в неделя в община Божурище един срещу друг ще се изправят Георги Димов, издигнат от движение "Гергьовден" (33.26%) и Георги Димитров от партия "Нова алтернатива" (19.65%) на бившия военен министър Николай Цонев, показват резултатите на Общинската избирателна комисия.

В края на май кметът на Божурище Георги Димов, тогава от ГЕРБ, беше задържан зрелищно на централния площад и отведен с белезници. Прокуратурата му повдигна обвинение заради неизгодна продажба на общински терени в атрактивната за инвестиции община край София на близки до кмета Димов фирми. Прокуратурата твърди, че общината е ощетена с около 8 млн. лв. от сделката. С решение на съда мандатът на Димов беше прекратен предсрочно в края на юли, но малко преди изборите той бе освободен срещу парична гаранция.

ГЕРБ сне доверието си от Георги Димов и не го подкрепи за нов мандат. Любен Дилов-син обаче го припозна и партията му "Гергьовден" го издигна отново за кмет. Представителят на ГЕРБ (СДС) Мартин Арсов остана на четвърта позиция след първия тур с 13.14 на сто от гласовете на избирателите.

Листата с общински съветници на движение "Гергьовден" взе най-много гласове – 26.63%, следвана от партия "Нова алтернатива" на Николай Цонев – 17.38%, коалиция "Алтернативата на гражданите" – 15.68%, ГЕРБ (СДС) – 13.95% "Воля" (ЗНС, ОСД) – 11.66% и "БСП за България" – 10.95%

Футболист срещу дългогодишния кмет на Своге

Балотаж ще има и за кметския пост на община Своге. Един срещу друг ще се изправят бившия футболист на "Левски" и националния отбор Христо Йовов и настоящият кмет Емил Иванов.

След първия тур в надпреварата води бившия депутат от ДПС Емил Иванов с 42.02%. Той беше кмет на Своге през 1999 – 2005 г. издигнат от СДС и стана отново кмет през 2015 г., подкрепен от широка местна коалиция. По времето на правителството на Пламен Орешарски беше областен управител на София област от ДПС. Сега кандидатурата на Емил Иванов е издигната от местната коалиция "Движение Напред България" (БДЦ, ДПС, БДСР, СДП).

За бившия играч на "Левски" Христо Йовов това е втори опит да стане кмет на родния си град, след като през 2011 г. не успя да стигне дори до балотаж и остана трети след първия тур. Сега Христо Йовов и подкрепен от ГЕРБ (СДС) и на първия тур получи 28.31 на сто от гласовете на избирателите.

Любопитна подробност е, че в периода 2015 – 2016 г. Христо Йовов беше заместник-кмет на община Своге по покана на настоящия му съперник Емил Иванов. Две години той отговаряше за ресор образование, култура и социални дейности. Подаде оставка от поста в началото на юли 2016 г. без да коментира причините за това.

Най-много гласове за общински съветници печели листата на местната коалиция "Движение Напред България" (БДЦ, ДПС, БДСР, СДП), която подкрепя настоящия кмет с 33.78 на сто от гласовете. След нея се нареждат ГЕРБ (СДС) (29.37%), БСП (19.47%), ДБГ (7.92%).

ВМРО срещу ГЕРБ в Елин Пелин

Кметът на ВМРО-БНД в Елин Пелин Ивайло Симеонов не успя да спечели втори мандат още на първия тур, след като събра 40.89 на сто от гласовете на избирателите. На вота в неделя той ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ Стефан Стоилов (32.92%).

В изборите за Общински съвет най-много гласове спечели ВМРО-БНД (32.54%), следвана от ГЕРБ (30.60%), БСП (16.63%), местната коалиция "Алтернативата на гражданите", "Обединена социалдемокрация", "Воля", МИР, "Обединени земеделци", "Движение България на гражданите" (5.53%), "Демократична България" (5.10%).

Балотаж и в Копривщица

След като ГЕРБ не подкрепи настоящия си кмет Генчо Герданов за кмет на Копривщица, сега в малката балканска община ще има балотаж в неделя.

Един срещу друг ще се изправят Бойка Дюлгерова (ГЕРБ), която води след първия тур с 37.18 на сто от гласовете и Любомир Цеков (БСП), който взе 23.14 на сто.

Листата на ГЕРБ за общински съветници взима най-много гласове – 30.43%, следвана от
БСП – 29.73% и местната коалиция "Воля" (ВМРО-БНД) – 17.42%.

Настоящият кмет на Пирдоп на поправителен в неделя

Балотаж ще има и в община Пирдоп, след като настоящия кмет Ангел Геров не успя да спечели изборите още на първия тур. Ангел Геров е подкрепен от местната коалиция БСП, ВМРО-БНД и взе 40.46 на сто от гласовете на избирателите.

На втори тур той ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ Антоанета Мечкарова, която спечели 28.85%.

Местната коалиция БСП, ВМРО-БНД ще има най-много съветници в Общинския съвет на Пирдоп, след като за нея гласуваха 32.71 на сто от избирателите. След нея се нареждат ГЕРБ (26.92%), Земеделски народен съюз (13.44%), ЕНП (11.91%), СДС (9.29%), Радикалдемократическа партия (5.24%).

ГЕРБ води в Костинброд

Настоящият кмет на Костинброд Трайко Младенов от ГЕРБ не успя да спечели изборите още на първия тур и ще се яви на балотаж в неделя срещу Анна Радовска, подкрепена от местната коалиция ВМРО - БНД (ДБГ, СДС, Движение Гергьовден, НФСБ).

Кандидатът на ГЕРБ води убедително с 41.22%, докато Анна Радовска събра само 16.59 на сто от гласовете на избирателите. Тя успя да изпревари само с четири гласа кандидата за кмет на "Воля" Кристина Александрова.

Листата за общински съветници на ГЕРБ печели 37.91%, следвана от тази на "Воля" (18.69%), местна коалиция ВМРО-БНД, ДБГ, СДС, Движение Гергьовден, НФСБ (18.34%) и БСП (15.89%)

Община Златица ще има нов кмет

Община Златица ще има нов кмет. На балотажа в неделя ще се състезават Стоян Генов (БСП), който води с 31.54 на сто от гласовете и Християн Григоров, подкрепен от местната коалиция "Глас Народен" (партия "Български социалдемократи, "Евророма"), който събра 21.49%.

Досегашният кмет на Златица Магдалена Иванова след първия тур остана четвърта с 13.96 на сто. Прокуратурата образува дело за присвояване за над 1 млн. лв. срещу нея. БСП не я подкрепи за нов мандат, но това направи АБВ. Магдалена Иванова води и листата на АБВ за общински съветници, която спечели 14.67 на сто от гласовете и се нареди като четвърта политическа сила в общината.

Първа е листата на БСП (30.87%), следвана от местна коалиция "Глас Народен" ( Български социалдемократи, "Евророма") (21.40%) и ГЕРБ (18.08%).

ГЕРБ с шестима кмета на първи тур

ГЕРБ печели кметските избори още на първия тур в шест общини.

Това са на Годеч – Радослав Асенов, на Долна баня – Владимир Джамбазов, на Драгоман – Андрей Иванов, на Ихтиман – Калоян Илиев, на Костенец – Йордан Ангелов и на Сливница – Васко Стоилков.

Най-убедителна е победата на кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов, който печели втори мандат с 86.47 на сто подкрепа. По образование Джамбазов е юрист, занимава се със селски туризъм. Общинския съвет на Долна баня ще бъде доминиран от ГЕРБ, които печелят 86.62%, следвани от БСП с 11.21% и Воля с 2.17%.

Трети мандат още на първи тур печели и кметът на Сливница Васко Стоилков с 60.75%. Листата на ГЕРБ за общински съветници също получава най-много гласове – 22.95%, следвана от СДС (15.19%), МИР, БСДП (14.28%) и местна коалиция "Алтернативата на гражданите" (14.08%).

Втори мандат от раз взема и кметът на община Годеч Радослав Асенов с 67.05%. ГЕРБ ще има мнозинство в Общинския съвет, след като спечели 59.41 на сто от гласовете на избирателите, следвана от местната коалиция ВМРО-БНД, СДП със 17.78% и
БСП с 15.52%.

Трети мандат веднага взема и кметът на община Драгоман Андрей Иванов с 51.94 на сто от гласовете. Листата на ГЕРБ за общински съветници събира най-много гласове – 36.08%, следвана от тази на БСП (23.42%), местната коалиция "Алтернативата на гражданите" (Обединена Социалдемокрация, ДБГ, "Воля", МИР) (20.53%) и местна коалиция ВМРО-БНД, НФСБ, БДЦ (19.96%).

Трети мандат печели и кметът на община Ихтиман Калоян Илиев със 74.21% още на първи тур. ГЕРБ ще имат и най-много съветници след като листата им спечели 47.45 на сто от гласовете, следвана от местната коалиция "Евророма", ДПС (21.11%), БСП (11.91%) и СДС (9.56%).


Втори мандат и за кмета на община Костенец Йордан Ангелов също на първи тур с 53.84 на сто от гласовете. ГЕРБ ще има и най-много съветници, след като спечели 49.34%, следвана от БДЦ - 15.95%, БСП 11.68% и Земеделски народен съюз – 5.13%.

БСП печели четирима кметове още на първи тур в Софийско

Нов кмет има община Чавдар. Това е Григор Даулов от БСП (НФСБ), който печели с 64.76%. Победата му стана възможна след като дългогодишният кмет Пенчо Геров се отказа от надпреварата и не се кандидатира за нов мандат. Листата на БСП (НФСБ) ще има абсолютно мнозинство в Общинския съвет, след като спечели 57.30 на сто от гласовете. След тях останаха ВМРО-БНД (35.77%) и СДС (5.87%).

Втори мандат още на първия тур спечели и кметът на Правец Румен Гунински със 75.53%. БСП ще има и абсолютно мнозинство в Общинския съвет, след като спечели 69.18 на сто от гласовете, следвана от ГЕРБ с 25.87%, НФСБ – 3.20% и Воля – 1.75%.

Пореден мандат печели и кметът на Самоков Владимир Георгиев, който на първия тур събра 52.64 на сто от гласовете, побеждавайки кандидата на ГЕРБ Валентин Милушев. Листата на ГЕРБ за общински съветници обаче събра повече гласове – 23.25%, докато тази на БСП получи 19.14%. Трета сила е ОБТ Български лейбъристи с 19%. Най-вероятно общински съветници ще има и местната коалиция "Български социалдемократи", която спечели 10.34%.

Нов кмет ще има община Антон. Това е Андрей Симов, който спечели още на първия тур с 54.41%. Досегашният кмет инж. Стоян Гарчев не участва в тези избори. Листата на БСП за общински съветници също събира най-много гласове – 40.03%, следвана от тази на СДС – 25.61%, ГЕРБ - 17.18%, Възраждане – 13.19%, "Обединени земеделци" - 1.99%, Движение "Заедно за промяна" - 1.23%

Първият кмет на политическа партия МИР

Настоящият кмет на Ботевград Иван Гавалюгов спечели втори мандат с 54.02% още на първия тур с подкрепата на новата партия МИР на бившия столичен общински съветник Симеон Славчев.

Както преди четири години, така и сега Гавалюгов победи бившия кмет на ГЕРБ Георги Георгиев. Този път той беше издигнат от местна коалиция "Движение инициатива за Ботевградска община" (ДИБО, Обединена Социалдемокрация, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", "Воля"). Сега Георгиев взе едва 18.80 на сто от гласовете.

Трети остана кандидатът на ГЕРБ Сашко Везенков с 14.79%.

Най-много общински съветници ще има партия МИР на кмета Гавалюгов, която печели 41.61 на сто, следвана от ГЕРБ с 18.67% и местна коалиция на бившия кмет Георги Георгиев с 14.66%

Бившият шеф на НСО печели втори мандат в Етрополе

Само в две общини от 22 в Софийска област се печелят от независими кметове. Това са Етрополе и Горна Малина.

Бившият шеф на НСО генерал-лейтенат Димитър Димитров ще бъде втори пореден мандат кмет на родния си град Етрополе. Той печели надпреварата с 81.24 на сто, като друг никой не е посмял да излезе срещу него на местните избори. Димитър Димитров е независим кандидат. Най-много гласове печели листата за съветници на ВМРО-БНД (35.93%), следвана от БСП (28.81%), ГЕРБ (28.41%) и Движение "Напред България" (5.67%).

Другият независим кандидат, който печели изборите на първи тур е кметът на община Горна Малина инж. Ангел Жиланов. Той печели втори мандат още на първи тур с 53.68 на сто от гласовете, издигнат от Инициативен комитет. Най-много места в Общинския съвет ще има БСП (25.47%), следвана от местната коалиция ГЕРБ, ВМРО (20.46%), Земеделски народен съюз (19.91%), Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" (17.15%) и местната коалиция ДБГ (Воля, АБВ) със 17%.

Пореден мандат спечели и кметицата на община Мирково Цветанка Йотина от СДС. Още на първия тур тя събра 52.23 на сто от гласовете. Йотина е кмет на малката балканска община от 2007 г. насам. СДС ще има и най-много кметове н Общинския съвет след като спечели 41.18%, следвана от партия МИР (22.18%), ГЕРБ (12.04%), БСП (11.09%)

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Jordan*
    #1

    Комунистическата номенклатура в действие! Тази страна се превръща в бананова република! Местните комунистически велможи окупираха напълно властта и държат парите! Ще им се молите за работа както беше по Тошово време!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.