Законопроект на Симеон Дянков предвижда:

Две трети от парите на Сребърния фонд ще могат да се инвестират в ДЦК

Две трети от парите на Сребърния фонд ще могат да се инвестират в ДЦК

До 70% от парите на Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, ще могат да се инвестират в държавни ценни книжа (ДЦК) или при определени условия в корпоративни български или чужди книжа. Това предвижда промени в Закона за фонда за гарантиране устойчивостта на пенсионната система, които предлага Министерството на финансите. Прооектът е поместен на страницата на министерството.

В момента средствата в Сребърния фонд, в който се събират постъпленията от приватизация, частта от приходите от концесии, която постъпва в републиканския бюджет, и една четвърт от годишния бюджетен излишък, ако има такъв, се пазят в сметки в Българската народна банка. Към днешна дата това са около 1.77 млрд. лв. по данни на министър Симеон Дянков, с очакване към май те да надхвърлят 2 млрд. лв., когато в сметките ще постъпят над 300 млн. лв. от извършена през 2011 г. приватизация (около 80% от Булгартабак, държавния дял на електроразпределителното дружество с мажоритарен собственик ЕВН и др.).

Идеята за даване на възможност за инвестиране на средствата на фонда в нискорискови финансови инструменти бе лансирана от министър Дянков още преди повече от година, но сега бе облечена в проектозакон с реални шансове да се превърне в закон в следващите месеци.

Причината, според министъра, е, че фондът губи средства от инфлацията, защото парите му се съхраняват в сметки с много ниска доходност. По тази причина в последната година той е загубил около 40 млн. лв. от обезценка.

Недоизказаната причина е, че ако се разреши инвестирането на средства от фонда в ДЦК, ресурсът от него ще послужи за покриване на държавни дефицити и плащания по външния дълг. Както е известно, само през януари следващата година България трябва да плати 1.72 млрд. лв. заедно с лихвите по еврооблигациите по външния дълг, емитирани по време на правителството на Симеон Сакскобургготски през 2002 г. Пари за това плащане сегашното правителство няма и един от начините е или да емитира нов външен дълг при недотам добри лихвени условия, или да го вземе от вътрешни ресурси, един от които е Сребърният фонд.

В мотивите към проекта за промени в закона за фонда Министерството на финансите дава примери за активно управление на подобни фондове в страни от ЕС.

В 16 държави от ЕС нямат резервни пенсионни фондове, а в 11 обаче има. Седем фонда от тях са от типа на този, който е в България. Те могат да инвестират в местни инструменти, включително в държавни ценни книжа (ДЦК).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?