Две трети от привържениците на социалдемократите подкрепят коалиция с Меркел

Две трети от привържениците на социалдемократите подкрепят коалиция с Меркел

Две трети от привържениците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) подкрепят съставяне на коалиционно правителство с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, сочи допитване, цитирано от Ройтерс.

Анкетата на института Кантар Емнид за регионалната вестникарска група Функе показва, че 66 процента от запитаните искат "голяма коалиция", а само 30 процента предпочитат предсрочни избори.

При поддръжниците на консерваторите коалиционно правителство се подкрепя от 78 процента.

В започващо от 20 февруари гласуване по пощата от 464-те хиляди членове на ГСДП ще се поиска да подкрепят сключената миналата седмица между партийните лидери четиригодишна управленска програма.

Резултатите от това гласуване ще бъдат обявени на 4 март. Ако коалиционното споразумение бъде отхвърлено, най-вероятно ще бъдат произведени предсрочни избори.

В анкетата се посочва още, че 49 процента от германците искат Меркел да изкара нов четиригодишен мандат като канцлер, а 44 процента искат тя да напусне поста преди да е изтекъл мандатът ѝ.

Почти три четвърти от привържениците на консерваторите искат Меркел да изкара пълен канцлерски мандат, докато 86 процента от поддръжниците на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" искат тя напусне преди края му.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?