Две трети от реколтата на пшеницата в Сърбия заразени с концерогенно съединение

Над две трети от тазгодишната реколта на пшеницата в Сърбия са заразени с с афлатоксин, който е най-канцерогенното съединение, което може да се открие в храната за хора и животни, съобщи генералният директор на предприятието за контрол на качеството на храните в Сърбия, цитиран от агенция МИА и от БТА.

Наличието на афлатоксин в пшеницата се дължи на плесен, развила се като последица от сушата, каза той. Подобен проблем имат и съседните страни - Унгария, Румъния и България, но в по-малка степен, тъй като техните експерти навреме забелязали явлението и взели мерки, с които щетите са намалени, добави генералният директор.

Черногорската здравно-санитарна инспекция съобщи, че не е открила нередности в пшениченото брашно, внесено от Сърбия, предаде Танюг. Проверени са били 6290 кг пшеничено брашно, внесено през последните три месеца.

Съветникът в Стопанската камара на Сърбия Милан Простран изрази учудване, че информацията за наличие на афлатоксин е получена в началото на декември, а реколтата е събрана още в средата на септември. Той е почти сигурен, че не става въпрос за заразяване на две трети от реколтата.

Споделяне

Още от Балкани