Две трети от руснаците обвиняват Киев за самолетната катастрофа в Източна Украйна

Две трети от хората в Русия (64 на сто) обвиняват заради самолетната катастрофа край украинския Донецк армията и тайните служби на Киев. Шестнайсет на сто са на мнение, че зад инцидента стоят тайните служби на Запада. И най-много 2 процента смятат за виновни проруските сепаратисти в Източна Украйна или тайните служби на Русия.Това сочат данни от анкета на центъра ВЦИОМ, разпространени от ИТАР-ТАСС.

Според допитването, осъществено в края на юли, повечето жители на Русия (61 на сто) посочват като най-вероятна причина за катастрофата с малайзийския Боинг-777 ракетна атака. Четиринайсет процента твърдят, че става дума за терористичен акт. Шест на сто споменават за нещастен случай, 3 процента - за техническа повреда, 2 на сто - за грешка на командира.

Последиците от трагедията за Русия остават неясни за 38 на сто, които не дават отговор. Най-разпространена е прогнозата, че няма да има никакви последици за федерацията (38 процента). Осем на сто предполагат, че ситуацията ще изостри конфликта с Европа, САЩ и/или Украйна. Според други 7 процента Западът и Европа може да наложат нови санкции на Русия. Три на сто допускат, че инцидентът може да предизвика война.

Запитани каква позиция по конфликта в Украйна трябва да заеме Русия след трагичните събития, анкетираните дават различни отговори. Една трета - 32 на сто, смятат, че Москва трябва да подкрепи "опълченците", т.е. отцепниците в Донбас. Почти толкова - 28 процента, биха желали Русия да поеме ролята на посредник и миротворец. Други 29 на сто предлагат федерацията просто да не се меси в конфликта у съседите.

Допитването обхваща 1600 души от 130 селища в различни региони на Русия. Статистическата грешка не надхвърля 3,4 на сто, уточнява ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?